Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   IMPORTANȚA TRATAMENTULUI DE RECUPERARE LA BOLNAVII CU ALGONEURO-DISTROFIE / THE IMPORTANCE OF RECOVERY TREATMENT IN PATIENTS WITH ALGONEURODYSTROPHY.

Autori:  DAN ALEXANDRU SZABO, KATA PETER, NICOLAE NEAGU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.67(3).21

Received 2022 September 23; Revised 2022 September 29; Accepted 2022 September 29; Available online 2022 November 20; Available print 2022 December 20.
pp. 31-44

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract Introducere: AND (Algoneurodistrofia) este o boală de durere neuropatică caracterizată prin durere, incapacitante, umflare, instabilitate vasomotorie, anomalie sudomotorie și afectare a funcției motorii. Durerea este disproporționată cu severitatea leziunii tisulare și durează mai mult decât timpul estimat pentru repararea țesuturilor. Material și metodă: Actualul studiu a pornit de la ideea că, în cazul algoneurodistrofiei, pacienții din grupul experiment ar beneficia de o recuperare considerabil mai rapidă în ceea ce privește mobilitatea și coordonarea articulațiilor la mâini și picior dacă ar fi urmat un program fiziokinetic, mai degrabă decât doar un tratament farmacologic. Programul aplicat include kinetoterapie, masaj, amplitudine ușoară de mișcare a membrului afectat, exerciții de întărire, încărcare la stres a părții active, dacă este necesar, și asigurarea analgeziei adecvate. Drept urmare, acest tip de terapie încurajează pacienții AND să folosească membrul afectat în activitățile zilnice. Rezultate: Grupul experiment a urmat protocolul de recuperare elaborat de noi și a obținut rezultate excelente la sfârșitul săptămânii; pacienții s-au simțit mult mai bine și au fost mulțumiți. Grupul control cu tratament medicamentos nu a avut un grad ridicat de durere, dar mobilitatea articulară a fost afectată, iar coordonarea nu s-a îmbunătățit mult în comparație cu grupul experiment. După diagnosticarea algoneurodistrofiei, recuperarea fiziokinetică imediată are o importanță considerabilă asupra funcției pierdute a mâinii și piciorului. Concluzii: Combinația tratamentului kinetic cu kinetoterapie alături de tratamentul medicamentos are efecte benefice asupra procesului de recuperare în ameliorarea durerii și a inflamației.

Key words: tratament de recuperare, kinetoterapie, algoneurodistrofie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă