Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2021  
         
  Articol:   INFLUENȚA UNUI PROGRAM DE ANTRENAMENTE DE 8 SĂPTĂMÂNI CU JOCURI PE TEREN REDUS ASUPRA CAPACITĂȚII ANAEROBE A FOTBALIȘTILOR JUNIORI / THE INFLUENCE OF AN 8-WEEK TRAINING PROGRAM WITH SMALL-SIDED GAMES ON THE ANAEROBIC CAPACITY OF JUNIOR FOOTBALL PLAYERS.

Autori:  MARIUS SÎRBU, IACOB HANȚIU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.66(3).23
Published Online: 2021-09-30
Published Print: 2021-09-30
pp. 33-44

VIEW PDF

FULL PDF

Influența unui program de antrenamente de 8 săptămâni cu jocuri pe teren redus asupra capacității anaerobe a fotbaliștilor juniori . Introducere. Nivelul de dezvoltare al capacității anaerobe la fotbaliști condiționează obținerea performanțelor sportive. Obiectiv. În acest studiu a fost investigat dacă se dezvoltă capacitatea anaerobă a sportivilor în urma participării la un proces de pregătire care include jocuri de fotbal pe teren redus. Metode. Un eșantion format din 40 de sportivi cu vârsta de 16-18 ani, divizat în echipe egale: grupa de experiment (GE) și grupa de control (GC). Pe parcursul perioadei de desfășurare a acestui studiu 5.01.2021-27 .02.2021, cele două grupe au participat la antrenamente diferite: GE la antrenamente cu jocuri de fotbal pe teren redus, iar GC la antrenamente care au utilizat exerciții tradiționale. Următoarea tehnologie a fost utilizată: Hosand Gt.a – pentru a măsura FC – și sistemul WittyGateMicrogate2 pentru cronometrarea timpului la proba de efort. Subiecții au efectuat proba YYIRTL1. A fost utilizat programul SPSS, varianta 23, pentru analiza statistică a datelor. Rezultate. Rezultatele înregistrate la testarea inițială (TI) nu prezintă diferențe statistic semnificative între cele două grupe la testul YYIRTL1, dar au fost observate diferențe statistic semnificative la testarea finală (TF) pentru parametrul care indică timpul de menținere în zona anaerobă >81%FCmax (U = 67,50, N1 = 20, N2 = 20, two-tailed p = ,000336, d = 1,46). Concluzii. Studiul efectuat demonstrează că jocurile de fotbal pe teren redus incluse într-un program de antrenamente pot dezvolta capacitatea anaerobă de efort a sportivilor, după 8 săptămâni de pregătire.

Cuvinte-cheie: jocuri pe teren redus, capacitate anaerobă, frecvența cardiacă maximă, fotbal
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă