Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   SPECIFICUL ACTIVITĂȚILOR TURISTICE ȘI AL EFORTULUI FIZIC PE FAȚA SUDICĂ A MUNTELUI DAMAVAND (IRAN, MUNȚII ALBORZ) / THE SPECIFIC OF TOURIST ACTIVITIES AND PHYSICAL EFFORT ON THE SOUTHERN FACE OF DAMAVAND MOUNTAIN (IRAN, ALBORZ MOUNTAINS).

Autori:  BÎCA IOAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.65(3).25
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 99-114

ARTICLE PDF


FULL PDF

Specificul activităților turistice și al efortului fizic pe fața sudică a muntelui Damavand (Iran, Munții Alborz). Muntele Damavand face parte din Circuitul 7 Vulcani și este situat în partea central-sudică a Munților Alborz din Iran, la 70 km nord de orașul Teheran. Prin altitudinea sa de 5,610 m, muntele reprezintă o provocare pentru alpiniști și impune o serie de condiții atmosferice care induc anumite solicitări fizice în timpul ascensiunii spre vârf. Traseul standard este situat pe fața sudică a muntelui, și pleacă din localitatea Polour spre două tabere, Goosfand Sara (3,000 m) și Bargah Sevom (4,200 m). Accesul spre prima tabără se poate face cu mașina, iar de acolo spre tabăra a doua pe jos, bagajele fiind transportate cu catârii de către localnici. În tabăra a doua, Bargah Sevom, se află un refugiu modern din piatră, care aparține Federației Iraniene de Alpinism. Activitățile sportive se desfășoară în două etape mari: aclimatizarea și ascensiunea spre vârf, pentru care se alocă cel puțin 2-3 zile. Studiul de față, efectuat cu ocazia unei expediții științifice și sportive, își propune să analizeze organizarea activităților turistice, potențialul atractiv și particularitățile efortului pe fața sudică a muntelui, între altitudinile de 3,000 m și 5,610 m.

Cuvinte-cheie: circuitul șapte vulcani, muntenărie, agrement montan, frecvență cardiacă, debit cardiac.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă