Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2019  
         
  Articol:   PROEMINENȚA VÂRFURILOR DIN MUNȚII RODNEI, CU RELEVANȚĂ PENTRU MUNTENĂRIE. ASPECTE METODOLOGICE ȘI PRACTICE. / THE PROMINENCE OF THE PEAKS FROM RODNEI MOUNTAINS (ROMANIA) WITH RELEVANCE FOR MOUNTAINEERING. METHODOLOGICAL AND PRACTICAL ASPECTS.

Autori:  BÎCA IOAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.64(3).25

Published Online: 2019-09-30
Published Print: 2019-09-30
pp. 89-104

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT: Proeminența vârfurilor din Munții Rodnei, cu relevanță pentru muntenărie. Aspecte metodologice și practice. În ultimii ani, agrementul montan din România a înregistrat creșteri spectaculoase datorită mai multor factori, cum ar fi: progresul tehnic din domeniul echipamentului montan, creșterea veniturilor, creșterea timpului liber și circulația informației pe internet sau în mass media. Dacă în trecut, activitățile turistice montane aparțineau, într-o anumită măsură, turismului de nișă, astăzi acestea se încadrează în turismul de masă, iar unul dintre criteriile care atrag muntenarii spre arealele montane este altitudinea și proeminența vârfurilor. Cu cât este mai mare altitudinea, cu atât este mai atractiv și mai competitiv vârful respectiv. Proeminența este un parametru care se referă la diferența de nivel dintre creștetul vârfului și baza sa, marcată de înșeuările limitrofe, numite înșeuări-cheie. Conform UIAA, proeminența minimă, pentru ca o structură montană să fie considerată vârf cu relevanță pentru activități sportive este 30 m (o lungime de coardă). Între altitudinea și proeminența vârfului nu este, neapărat, o legătură, de aceea, de multe ori, este mai importantă aceasta din urmă, care individualizează, de fapt, vârful. Prin urmare, în studiul de față s-a abordat arealul Munților Rodnei, pentru care s-a calculat manual proeminența vârfurilor de pe culmea principală, cu scopul de a sublinia importanța acestui sector pentru diferitele activități agrementale.

Cuvinte cheie: turism montan, agrement montan, înșeuare-cheie, nivel de bază, vârf independent, vârf părinte, dominanță orometrică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă