Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2014  
         
  Articol:   STUDIU PRIVIND APORTUL PORTARULUI ÎN FAZA DE ATAC ÎN FOTBALUL MODERN / STUDY REGARDING THE GOALKEEPER CONTRIBUTION IN THE ATTACKING PHASE IN CONTEMPORARY FOOTBALL.

Autori:  SEPTIMIU ORMENIȘAN, RAREȘ-DUMITRU CIOCOI-POP, BOROȘ-BALINT IULIANA.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: STUDY REGARDING THE GOALKEEPER CONTRIBUTION IN THE ATTACKING PHASE IN CONTEMPORARY FOOTBALL

Studiu privind aportul portarului în faza de atac în fotbalul modern. Succesul unei echipe este determinat în mare măsură de comportarea în joc a portarului propriu. De asemenenea se spune că un portar foarte bun ar putea asigura un procent foarte important(ex. 60, 70%) din posibila victorie a echipei sale. Toate acestea vin să susțină ideeea că rolul și importanța portarului de fotbal în echipă sunt decisive pentru comportarea acestuia (Apolzan, 2010). Prin introducerea noii reguli care susține că portarul în timp ce este în posesia mingii poate face câți pași dorește, atâta timp cât păstrează mingea în mâini timp de 6 secunde, există mult mai multe ocazii pentru portari să inițieze contraatacul și atacul rapid, alergând cu mingea în mână și pasând-o cu o mult mai mare exactitate și consistență, în special prin folosirea paselor lungi, folosind repunerea mingii în joc cu mâna sau cu piciorul. Acest aspect a putut fi observat cu ocazia desfășurării Campionatului Mondial din Brazilia la mai mulți portari, dintre care îi amintim pe: Manuel NEUER (Germania), portarul echipei campioane mondiale, Sergio ROMERO (Argentina), portarul vicecampioanei mondiale, Jasper CILLESSEN (Olanda), Keylor NAVAS (Costa Rica), Thibaut COURTOIS (Belgia). Portarul modern trebuie să fie capabil să joace ca un veritabil jucător de câmp, deoarece fotbalul actual îi cere intervenţii decisive în cele două faze fundamentale de joc – apărarea şi atacul – în sensul că prinderea sau respingerea mingiilor trimise de adversari se face nu numai cu mâna, ci şi cu piciorul sau cu capul, în funcţie de fază, iar transmiterea mingii la coechipieri se realizează în conformitate cu un scop tactic bine definit. În asemenea condiţii şi cerinţe, portarului îi revine un rol determinant pentru succesul sau insuccesul echipei proprii. Urmărind evoluția marilor portari din trecut precum: Van Der Sar, Iker Casillas, Petr Cech, Gianluigi Buffon, Bogadan Lobonţ, Ciprian Tătărușanu, Fabien Barthez, Jose Luis Chilavert, dar și cei care au participat la ultima ediție a Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, am observat și constatat că o mare importanţă trebuie acordată pregătirii individualizate a portarului dar mai ales rolul pe care acesta trebuie să-l “interpreteze” în faza de atac. 

Cuvinte cheie: fotbal, rolul portarului, faza de atac, junior, viziune
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă