Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2014  
         
  Articol:   CONTRIBUȚII PRIVIND CUNOAȘTEREA ÎNCEPUTULUI PRACTICĂRII TENISULUI DE MASĂ LA ORADEA / CONTRIBUTIONS TO IDENTIFYING THE BEGINNINGS OF PRACTICING TABLE TENNIS IN ORADEA.

Autori:  PAULA APOSTU.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: CONTRIBUTIONS TO IDENTIFYING THE BEGINNINGS OF PRACTICING TABLE TENNIS IN ORADEA

Contribuții privind cunoașterea începutului practicării tenisului de masă la Oradea. În anii săi de pionierat, tenisul de masă s-a răspândit, an de an, datorită unor persoane pe care istoria i-a consemnat, dar mai ales cu sprijinul numeroșilor practicanți ai săi rămași anonimi. Datorită lui Edward Shires, încă din primii ani ai secolului XX, tenisul de masă a ajuns în Extremul Orient, fiind practicat în Hong Kong, China, Japonia și Coreea. (4) În ultimii ani ai secolului XIX, această disciplină sportivă a ajuns în țările Europei Centrale. În anii care au urmat, tenisul de masă a cunoscut o perioadă de avânt în Austro-Ungaria. În această perioadă, prin intermediul unor tineri studenți, tenisul de masă a ajuns în localități din Transilvania, Banat și Crișana. Povestea de început a tenisului de masă la noi în țară a fost aproape la fel cu a multor alte sporturi. Tineri români, maghiari, sași, evrei din ținuturile românești aflați la studii în marile centre universitare precum Viena, Budapesta, Berlin, Praga și altele au început să practice tenisul de masă și au participat la diferite competiții. (Pásztai s. a., 2011) La întoarcere, în bagajul lor, alături de diplomele universitare, au adus în țară palete și mingi de celoloid. Există indicii și s-a transmis prin viu grai, din generație în generație, că în anii de dinaintea Primului Război Mondial, în localități din Transilvania, Banat și Crișana tenisul de masă era cunoscut prin intermediul unor tineri întorși de la studii, fără ca acest sport să aibă un număr prea mare de practicanți. (Fehér și Hönig, 1937)

Cuvinte cheie: istoria sportului, tenis de masă, Oradea
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă