Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2013  
         
  Articol:   INFLUENŢAREA FUNCŢIEI MOTORII GROSIERE, A SPASTICITĂŢII ȘI MOBILITĂŢII ARTICULARE LA COPII CU PARALIZIE / INFLUENCING THE GROSS MOTOR FUNCTION, SPASTICITY AND RANGE OF MOTION IN CHILDREN WITH CEREBRAL PALSY BY AN AQUATIC THERAPY INTERVENTION PROGRAM.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: INFLUENCING THE GROSS MOTOR FUNCTION, SPASTICITY AND RANGE OF MOTION IN CHILDREN WITH CEREBRAL PALSY BY AN AQUATIC THERAPY INTERVENTION PROGRAM

Influenţarea funcţiei motorii grosiere, a spasticităţii și mobilităţii articulare la copii cu paralizie. Lucrarea de față își propune să urmărească aspecte și rezultate în urma aplicării unui program de intervenție terapeutică acvatică adaptat și integrat în tratamentul de reeducare neuromotorie a copiilor cu paralizie cerebrală asupra funcţiei motorii grosiere, a spasticităţii și mobilității articulare. Programul terapeutic acvatic a avut o durată de 6 luni, 2 ședințe săptămânale. Durata medie a ședințelor a fost de 45 de minute. Temperatura apei a fost de 36 C. Au participat un număr de 24 de copii cu diagnosticul de paralizie cerebrală. Media de vârsta a fost de 12,5 ± 2,7 ani. Metodele de evaluare au fost: Scala de Evaluare a Funcției Motorii Grosiere - GMFM-88 pentru aprecierea evoluției motricității grosiere, goniometrul pentru aprecierea gradelor de mobilitate articulară și Scala Ashwort modificată pentru aprecierea nivelului spasticității. Rezultatele obținute au arătat diferențe semnificative din punct de vedere statistic: pacienţii încadrați într-un nivel mai mare GMFCS vor obţine creşteri semnificativ mai mari ale scorului subsecţiei A (decubit şi rostogolire) (p=0,002), B (aşezat) (p=0,002), C (târâtul şi pe genunchi, (p=0,001). Pacienţii încadrați într-un nivel mai mic GMFCS vor obţine creşteri semnificativ mai mari ale scorului subsecţiei E (mersul, alergatul, săritul) (p=0,001). Am observat diferențe semnificative statistic între evaluarea inițială și finală pentru scorurile spasticității tricepsului sural stâng (p=0,003); pentru scorurile spasticității tricepsului sural drept (p=0,001); pentru adductorii coapsei (p=0,001). În ceea ce privește mobilitatea articulară activă și pasivă am observat o diferență semnificativă din punct de vedere statistic între evaluarea inițială și finală pentru mișcarea de abducție coxofemurală, flexia scapulohumerală (p<0,001). Rezultatele studiului au arătat diferențe semnificative statistic asupra creșterii mobilității articulare atât pasive cât și active, în ceea ce privește scăderea spasticității și îmbunătățirea motricității grosiere în toate dimensiunile studiate. Programul terapeutic acvatic este un factor în influențarea acestor parametrii alături de programul de recuperare clasic.

Cuvinte cheie: program acvatic terapeutic, funcție motorie grosieră, spasticitate, mobilitate articulară, paralizia cerebrală
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă