Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2013  
         
  Articol:   PROIECTUL ZONEI AGREMENTALE PRUNDU BÂRGĂULUI - VALEA SECULUI - HENIU MARE (JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD). STUDIU PRELIMINAR / THE PROJECT OF LEISURE AREA PRUNDU BÂRGĂULUI - SECU VALLEY - HENIU MARE (BISTRIŢA-NĂSĂUD COUNTY). PRELIMINARY STUDY.

Autori:  HOREA ŞTEFĂNESCU.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: THE PROJECT OF LEISURE AREA PRUNDU BÂRGĂULUI - SECU VALLEY - HENIU MARE (BISTRIŢA-NĂSĂUD COUNTY). PRELIMINARY STUDY

Proiectul zonei agrementale Prundu Bârgăului - Valea Secului - Heniu Mare (Judeţul Bistriţa-Năsăud). Studiu preliminar. Masivul Heniu Mare aparține Munților Bârgău și este situat în partea de est a județului Bistrița-Năsăud, pe teritoriul comunelor Prundu Bârgăulkui, Tiha Bârgăului, Ilva Mică și Leșu. Flancul sudic al masivului, orientat spre culoarul Bistriței Ardelene se distinge printr-un potențial atractiv ridicat, marcat de prezența unui relief spectaculos și a releului de televiziune, insuficient exploatat prin activități turistice. Din această cauză, studiul de față propune un proiect de relansare a sectorului Valea Secului-Heniu Mare, bazându-se pe câteva elemente de favorabilitate, cum ar fi: proximitatea localității Prundu Bârgăului și a axei geografice Bistrița-Prundu Bârgăului-Vatra Dornei, drumul de acces de pe valea Secului, linia de telecabină și traseele turistice dinspre Fundu Secului spre releul de televiziune și vârful Heniu Mare, precum și rețeaua electrică de la Prundu Bârgăului spre Heniu Mare. Prin urmare, propunerea de proiect implică folosirea acestor elemente pentru realizarea unui complex turistic în sectorul Fundu Secului-Heniu Mare, reprezentat prin: structuri de primire a turiștilor, parcare, stație de telecabină, identificarea și marcarea traseelor turistice pentru drumeție și cicloturism, amplasarea unei platforme de lansare a parapantelor pe vârful Heniu Mic, stabilirea unor locuri de popas și platforme de observare a peisajului, etc. Actorii implicați în implementarea acestui proiect ar putea fi: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăriile comunelor Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului și Tiha Bârgăului, Direcția de Televiziune Cluj, Ocolul Silvic Prundu Bârgăului, Serviciul Public Salvamont Bistrița-Năsăud, Societatea de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, GAL Bârgău-Călimani, organizații nonguvernamentale, investitori privați, Liceul Prundu Bârgăului, Facultatea de Geografia Turismului și Facultatea de Educție Fizică și Sport din Bistrița, comunitățile locale.

Cuvinte cheie: Masivul Heniu, amenajare turistică, turism sportiv, agrement activ, cluster turistic
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă