Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2012  
         
  Articol:   EFECTUL HIPOXIEI HIPOBARE CRONICE ŞI ADMINISTRĂRII DE ZINC ASUPRA CAPACITĂŢII DE EFORT ÎN CONDIŢII DE NORMOXIE NORMOBARĂ / THE EFFECT OF CHRONIC HYPOBARIC HYPOXIA AND THE INTAKE OF ZINC ON EFFORT CAPACITY IN NORMOBARIC NORMOXIA CONDITIONS.

Autori:  POPOVICI CORNELIA, POPOVICI CORNEL.
 
       
         
  Rezumat:  

Efectul hipoxiei hipobare cronice şi administrării de zinc asupra capacităţii de efort în condiţii de normoxie normobară. Premize. În vederea îmbunătăţirii performanţelor fizice, suplimentarea de zinc (Zn), a arătat efecte benefice asupra capacităţii aerobe de efort şi balanţei oxidaţi/antioxidanţi (O/AO). Obiective. S-a urmărit experimental la animale antrenate, în condiţii de normoxie normobară (NNB) efectul imediat al suplimentării de Zn asupra capacităţii aerobe de efort; şi efectul imediat al suplimentării de Zn, preexpunerea la hipoxie hipobară cronică (HHC), 1500, 2500m, asupra capacităţii aerobe de efort. Metode. Cercetările au fost efectuate pe 6 loturi de animale (n=10 animale), rasa Wistar, expuse la HHC, corespunzătoare altitudinii simulate de 1500m, 2500m. Loturile au fost supuse la efortul de alergare, pe banda de fugă, cu şi fără suplimentare de Zn. Rezultate. Rezultatele cercetărilor noastre sugerează că suplimentarea de Zn, antrenamentul şi expunerea la hipoxie hipobară determină creşterea capacităţii aerobe de efort. Concluzii. Suplimentarea de Zn, antrenamentul şi expunerea la hipoxie hipobară determină creşteri semnificative ale capacităţii aerobe de efort, în condiţii de normoxie normobară fată de valorile iniţiale.

Cuvinte cheie: zinc, capacitate aerobă de efort, efort fizic, oxidanţi, antioxidanţi, hipoxie hipobară.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă