Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2012  
         
  Articol:   IMPLICAŢII ALE UTILIZĂRII CARBOHIDRAŢILOR ÎN SUSŢINEREA PERFORMANŢEI SPORTIVE / IMPLICATIONS OF THE USE OF CARBOHYDRATES IN SUPPORT OF SPORTS PERFORMANCE.

Autori:  MONEA DAN.
 
       
         
  Rezumat:  

Implicaţii ale utilizării carbohidraţilor în susţinerea performanţei sportive. Lucrarea subliniază concepţia şi rezultatele unor cercetari legate de consumul de carbohidraţi in timpul efortului fizic fapt ce conduce in mod cert la imbunatatirea performantei sportive. Prin amanarea instalarii oboselii si/sau reducerii intensitatii acesteia se pot explica printr-o serie de efecte, cum ar fi: reducerea utilizarii glicogenului muscular, stimularea glicogenogenezei, impiedicarea instalarii hipoglicemiei, reducerea ratei globale a oxidarii glucidelor, etc. Administrarea suplimentelor de carbohidrati a captat atentia si un număr mare de studii a demonstrat că oboseala afost amânată şi performanţa a fost îmbunatăţită pentru exerciţii cu o durată de 2 ore sau mai mult. Într-adevar studiile au aratat că ţinând în gura o soluşie de carbohidraţi câteva arii ale creierului precum central recompenseşi ariile implicate în controlul motricităţii au fost activate. Factorii care conditioneaza efectul favorabil al glucidelor in performanta sportiva sunt intensitatea efortului fizic (beneficiul survine doar in cazul efortului de intensitate redusa si mai ales moderata, adica in cazul eforturilor de pana la 75 % din VO2max), doza si forma de carbohidrati utilizati, dar si de nivelul initial al glicogenului muscular.

Cuvinte cheie: carbohidraţi, suppliment carbohidraţi, evaluarea performanţelor, efort fizic

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă