Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2011  
         
  Articol:   INFLUENŢA STRESULUI HIPOTERMIC ACUT ASUPRA MOTILITĂŢII ŞI EMOTIVITĂŢII LA ŞOBOLANII SUPLIMENTAŢI CU CARNITINĂ.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Premize. Hipotermia este un agent stresor care poate fi utilizat pentru provocarea stresului experimental. Obiective. S-au urmărit efectele stresului acut hipotermic (5° C) asupra motilităţii spontane şi a emotivităţii la şobolanii, cu şi fără suplimentare cu carnitină. Material şi metodă. Cercetările au fost efectuate pe patru loturi de şobolani masculi, adulţi (n=10 animale /lot) rasa Wistar, timp de 3 zile, lotul I –martor, lotul II supus stresului hipotermic, lotul III –suplimentat cu carnitină, lotul IV –suplimentat cu carnitină şi supus stresului hipotermic. Motilitatea spontană (deplasări, cabrări) şi emotivitatea (micţiuni si defecaţii) s-au apreciat prin testul Open Field. Rezultate. Faţă de martori, stresul hipotermic acut determină scăderi semnificative ale motilităţii spontane şi creşteri semnificative ale emotivităţii; suplimentarea cu carnitină la animalele supuse stresului hipotermic acut produce scăderi semnificative ale motilităţii spontane şi creşteri semnificative ale emotivităţii faţă de animalele martor. Concluzii. Stresul acut hipotermic, cu şi fără suplimentare de carnitină, determină hipomotilitate şi hiperemotivitate. Carnitina nu are efect protector asupra motilităţii spontane, dar produce scăderea semnificativă a emotivităţii în condiţii de hipotermie acută.

Cuvinte cheie: stres acut hipotermic, carnitină, motilitate spontană, emotivitate, Open Field
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă