Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2010  
         
  Articol:   EFECTE ALE ANTRENAMENTULUI OBŢINUT PRIN VIBRAREA ÎNTREGULUI CORP ÎN CAZUL JUCĂTORILOR DE RUGBY: UN STUDIU PILOT.

Autori:  CÂMPEANU MELANIA, DEAK GRAŢIELA-FLAVIA, CHIHAIA OCTAVIAN, BOROȘ-BALINT IULIANA, SZABO PETER.
 
       
         
  Rezumat:  Efecte ale antrenamentului obţinut prin vibrarea întregului corp în cazul jucătorilor de rugby: un studiu pilot. Introducere: Vibraţia întregului corp (WBV) este considerată o nouă metodă revoluţionară de antrenare a forţei musculare. Scopul acestui studiu pilot este acela de a furniza date preliminare referitoare la efectele pe care antrenamentul prin vibrarea întregului corp le poate avea asupra forţei izometrice maxime a extensorilor genunchiului în cazul jucătorilor de rugby. Materiale şi metode: Datele au fost obţinute de la 10 jucători de rugby cu vârsta cuprinsă între 18-36 ani aleator selecţionaţi dintre jucătorii echipei “Universitatea” Cluj-Napoca. Aceştia au fost împărţiţi, în mod egal, în două grupe: o grupă de control şi o grupă experimentală. Subiecţii din grupa experimentală au fost supuşi unui program de antrenament cu durata de trei săptămâni (de trei ori pe săptămînă, câte 7 minute pe şedinţă) pe platforma de vibraţii Fitvibe Excel Pro®. Înainte şi după cele trei săptămâni de antrenament s-a măsurat forţa izometrică maximă a extensorilor genunchiului pentru ambele membre inferioare ale tuturor participanţilor cu ajutorul dinamometrului izokinetic KIN-COM®. Rezultate: Media de vârstă a participanţilor a fost de 22.40 (±0.476) ani. Înălţimea medie a participanţilor a fost de 184.40 (±1.939) cm. Greutatea medie a participanţilor a fost de 97.90 (±4.925) kg. După trei săptămâni de antrenament cu vibraţii, s-a observat o creştere a forţei izometrice maxime a membrului inferior drept (P=0.020) aparţinând subiecţilor din grupa experimentală. O creştere semnificativă a forţei izometrice maxime a extensorilor genunchiului, atât în cazul membrului inferior drept (P=0.004), cât şi în cazul membrului inferior stâng (P=0.006), s-a observat în cazul subiecţilor repartizaţi în grupa experimentală atunci când s-au comparat rezultatele măsurătorilor cu cele ale grupei de control. Concluzii: Ipoteza acestui studiu pilot a fost confirmată. Totuşi, este nevoie de mai multe studii, cu un număr mai mare de participanţi, care să investigheze efectele pe termen lung ale antrenamentului prin vibraţii asupra performanţei musculare a sportivilor.

Cuvinte cheie: antrenament cu vibraţii, jucători de rugby, forţă, extensorii genunchiului.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă