Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   OPTIMIZAREA PERFORMANȚEI SPORTIVE PRIN INTERMEDIUL CONCEPTULUI MENTAL TOUGHNESS: STUDIU PILOT / OPTIMIZING SPORTS PERFORMANCE THROUGH MENTAL TOUGHNESS: PILOT STUDY.

Autori:  KALININ RĂZVAN, BALAZSI ROBERT, HANȚIU IACOB.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.65(2).15
Published Online: 2020-06-30
Published Print: 2020-06-30
pp. 69-80

VIEW PDF

FULL PDF

Optimizarea performanței sportive prin intermediul conceptului Mental Toughness: studiu pilot. Introducere. Mental toughness (MT) este unul dintre cele mai importante și bine cunoscute constructe psihologice în sport și nu numai. Cercetătorii din domeniu susțin că dezvoltarea Mental toughness se bazează atât pe influențele mediului în care acționează persoana respectivă, cât și pe procesele de învățare și formare pe care le-a parcurs. „Medalia de aur – antrenament mental” este un program pentru dezvoltarea Mental toughness și se bazează pe munca mai multor psihologi și antrenori din Europa de Est și Scandinavia. Obiective. Scopul acestei lucrări a fost de a verifica cele 4 aspecte esențiale (proces, resurse, management și științific) ale programului de intervenție. Metode. Eșantionul acestui studiu a fost format din N = 16 participanți (31,8% bărbați și 68,8% femei), dintr-o gamă variată de sporturi (judo, hochei, baschet, triatlon, dans, atletism). Dintre aceștia, 8 sunt sportivi de performanță, iar 8 sunt amatori. Vârsta acestora a variat între 19 și 44 de ani, cu o medie de M = 25,81 (SD = 7,70). Aceștia au completat 2 chestionare, primul cu scopul de a măsura nivelul Mental toughness (Inventarul Mental toughness), iar al doi-lea fiind un chestionar care viza fezabilitatea programului de intervenție în conformitate cu obiectivele studiului. Rezultate. În ceea ce privește genul subiecților testul statistic a arătat diferențe semnificative pentru itemul 2, itemul 3 și itemul 9. Pentru diferența dintre nivelul de practicare a activității fizice testul statistic indicați diferența semnificativă pentru itemul 2. Pe baza rezultatelor obținute în cadrul analizei ANOVA cu măsurători repetate F (1 , 15) = 8,257 (p = 0,012, MSE = 5,181, η² = 0,355) testul F este semnificativ statistic în ciuda dimensiunii reduse a eșantionului, deoarece valoarea Eta (η²) depășește cu mult pragul (> 0,14) în ceea ce privește un efect mare. Concluzii. Conform rezultatelor, studiul este fezabil cu modificări ușoare legate de implementarea și organizarea procesului, astfel încât coordonatorul trebuie să fie mai activ în colaborarea cu subiecții și să le ofere informații și sugestii mai des.

Cuvinte cheie: Mental toughness, program Mental toughness, performanță sportivă, studiu pilot, Medalia de aur – antrenament mental, Inventarul Mental toughness.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă