Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   TENISUL DE CÂMP CA ACTIVITATE FIZICĂ RECREATIVĂ LA ADULȚI: EFECTUL ASUPRA FITNESULUI FIZIC / TENNIS AS A RECREATIONAL PHYSICAL ACTIVITY FOR ADULTS: THE EFFECT ON PHYSICAL FITNESS.

Autori:  ȘERBAN RADU TIBERIU, HANȚIU IACOB.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.64(2).14
Published Online: 2019-06-30
Published Print: 2019-06-30
pp. 47-56

VIEW PDF

FULL PDF

Tenisul de câmp ca activitate fizică recreativă la adulți: efectul asupra fitnessului fizic. Introducere. Beneficiile activității fizice de loisir asupra sănătății sunt cunoscute și dovedite în literatura de specialitate. Dintre acestea putem aminti reducerea mortalității, a maladiilor cardiovasculare, a diferitelor tipuri de cancer, a durerilor lombare sau a simptomelor depresive, astfel că putem afirma că practicarea activităților fizice de timp liber este unul din elementele cheie ale îmbătrânirii active și sănătoase. Obiectiv. Scopul cercetării a fost analiza efectului unui program de activitate fizică de timp liber bazat pe practicarea organizată a tenisului de câmp asupra fitnessului fizic la subiecți care desfășoară activitate de muncă de tip sedentar. Metode. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 43 de subiecți care lucrau în Cluj-Napoca în domeniul IT-ului. Pe parcursul studiului, care a durat 4.5 luni, subiecții din grupa de experiment (n=27) au participat la un program de practicare a tenisului recreațional. În tot acest timp, subiecții din grupa de control (n=16) și-au continuat activitățile zilnice fără a participa în mod organizat la noi activități care implică exercițiile fizice. Fitnessul fizic al subiecților a fost evaluat cu ajutorul bateriei de teste Eurofit pentru Adulți la începutul și finalul programului de intervenție. Datele au fost prelucrate statistic cu ajutorul SPSS, versiunea 20. Rezultate. În cazul grupului experimental au fost înregistrate diferențe semnificative între cele două măsurători în privința echilibrului, testului “atinge plăcile”, detentei, forța flexorilor palmari, testului bent-arm-hang, alergării de navetă și a VO2max, în timp ce în cazul grupului de control nu există diferențe semnificative decât în cazul testului atinge-plăcile. După intervenție s-au înregistrat diferențe semnificative statistic între mediile celor două grupuri în cazul forței flexorilor palmari, testului bent-arm-hang, alergării de navetă și VO2max. Concluzii. Modificările indicilor la finalul intervenției susțin ipoteza că un program de antrenament în tenisul de câmp poate ameliora fitness-ul fizic al participanților.

Cuvinte cheie: fitness, sedentarism, loisir, tenis de câmp, activități fizice pentru adulți.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă