Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   MOBBING-UL ÎN NOUL CONTEXT SOCIO-PROFESIONAL. NOȚIUNI ȘI CARACTERISTICI / THE MOBBING IN THE NEW SOCIAL AND PROFESSIONAL CONTEXT. NOTIONS AND CHARACTERISTICS.

Autori:  PRODEA COSMIN.
 
       
         
  Rezumat:  Mobbing-ul în noul context socio-profesional. Noțiuni și caracteristici. În zilele noastre, tot mai des ne confruntăm cu un fenomen numit mobbing. Apărut prima dată la animale, acesta își face apariția și în grupurile sociale din cadrul profesional. Acest fenomen se referă la abuzul emoțional de la locul de muncă. Cercetătorii din domeniu au ajuns la concluzia că acest fenomen este prezent în organizațiile cu un management slab, cu o organizație proastă și cu un sistem organizatoric prost. Persoanele care suferă aceste abuzuri sunt în general persoane creative, inteligente și integre. Mobbing-ul se manifestă în patru faze: prima fază este întâlnită în orice organizație - conflicte, lupta pentru putere, sau divergențe de opinie. Partea nerezolvată a conflictelor se transformă în mobbing. A doua fază duce la ruperea echilibrului psihic al victimei, apar simptome de stres, scade încrederea și stima de sine. A treia fază, persoanele în cauză sunt lipsite de apărare, conducerea organizației nu intervine în rezolvarea conflictului, datorită unei preconcepții de vinovăție a victimei. În cadrul unor organizații se ajunge chiar la caz juridic. A patra fază, apare stigmatizarea, izolarea socială și punerea în inferioritate a victimei. În alte state există legi alocate expres împotriva fenomenului mobbing. Chiar dacă adoptarea acestui comportament își face simțită prezența, în România nu există o lege care să intervină împotriva celui care îl adoptă sau să intervină pentru cel care este supus acestui comportament. Din punct de vedere juridic, în România mobbingul sau hărțuirea psihologică nu sunt pedepsite, doar hărţuirea sexuală. Directivele Uniunii Europene sunt destul de vagi în legătură cu acest subiect iar dispoziţiile lor se referă în mare parte la la probleme discriminatorii cum ar fi : handicap, discriminarea dintre sexe, religie, rasă, etc.

Cuvinte cheie: mobbing, comportament, loc de muncă, comunicare, sport
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă