Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   EFECTE ALE ANTRENAMENTULUI OBŢINUT PRIN VIBRAREA ÎNTREGULUI CORP ASUPRA FORȚEI MUȘCHILOR EXTENSORI AI GENUNCHIULUI ÎN CAZUL JUCĂTORILOR DE RUGBY / EFFECTS OF WHOLE BODY VIBRATION TRAINING ON KNEE EXTENSOR STRENGTH IN RUGBY PLAYERS.

Autori:  DEAK GRAŢIELA-FLAVIA, BOROȘ-BALINT IULIANA, CÂMPEANU MELANIA, CHIHAIA OCTAVIAN.
 
       
         
  Rezumat:  Efecte ale antrenamentului obţinut prin vibrarea întregului corp asupra forței mușchilor extensori ai genunchiului în cazul jucătorilor de rugby. Introducere: Vibrarea întregului corp (WBV) ar putea fi considerată o alternativă la metodele tradiționale de antrenament cu greutăți. Scopul acestui studiu este acela de a investiga efectele antrenamentului WBV de lungă durată asupra forţei izometrice maxime a extensorilor genunchiului în cazul jucătorilor de rugby. Materiale şi metode: Douăzeci de voluntari au participat la studiu. Aceştia au fost recrutați dintre jucătorii echipei de rugby de nivelul Diviziei Naționale, Universitatea Cluj-Napoca. Subiecții au fost împărţiţi, în mod aleator, în două grupe: o grupă de control şi o grupă experimentală. Subiecţii din grupa experimentală au fost supuşi unui program de antrenament cu durata de trei săptămâni (de trei ori pe săptămînă, câte 7 minute pe şedinţă) pe platforma de vibraţii Fitvibe Excel Pro®. Înainte şi după cele trei săptămâni de antrenament s-au înregistrat, cu ajutorul dinamometrului izokinetic KIN-COM®, valorile medii calculate pe un interval de timp de 5 s ale momentelor forțelor izometrice maxime generate de mușchii extensori ai genunchiului în contracție voluntară, în cazul ambelor membre inferioare, în trei unghiuri de flexie ale genunchiului. Rezultate: Media de vârstă a participanţilor din grupa de control a fost de 23.60 ± 4.92 ani, înălţimea lor medie a fost de 183.70 ± 1.75 cm și greutatea lor medie a fost de 96.90 ± 4.82 kg. Media de vârstă a participanţilor din grupa experimentală a fost de 22.60 ± 3.68 ani, înălţimea lor medie a fost de 182.30 ± 2.17 cm și greutatea lor medie a fost de 99.00 ± 4.72 kg. După trei săptămâni de antrenament cu vibraţii, nu s-au înregistrat creșteri semnificative în forța izometrică a mușchilor extensori ai genunchiului în cazul subiecților din grupa experimentală comparativ cu cei din grupa de control. De asemenea, în cazul ambelor grupe, nu s-au observat modificări semnificative ale valorilor momentelor forței măsurate după perioada de antrenament comparativ cu momentul inițial. Concluzii: Trei săptămâni de antrenament cu vibrații nu par a fi suficiente pentru apariția modificărilor cronice la nivel neuronal în cazul sportivilor de performanță. În ceea ce privește potențialele efecte ale antrenamentului obținut prin vibrarea întregului corp în cazul sportivilor de performanță, este nevoie de studii noi pentru a putea trage o concluzie pertinentă.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă