Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   METODE DE ANTRENAMENT A MUSCULATURII RESPIRATORII PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA CAPACITĂȚII PULMONARE A PROFESIONIȘTILOR VOCALI ȘI SUFLĂTORILOR INSTRUMENTIȘTI / RESPIRATORY MUSCLE TRAINING METHODS FOR IMPROVING THE LUNG CAPACITY OF PROFESSIONAL VOCALISTS AND WIND INSTRUMENTISTS.

Autori:  NICOARĂ RAREȘ, MONEA DAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.66(1).09


Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 85-100

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT.
Metode de antrenament a musculaturii respiratorii pentru îmbunătățirea capacității pulmonare a profesioniștilor vocali și suflătorilor instrumentiști. Introducere. În ventilația pulmonară sunt implicate diverse grupe musculare care au rol esențial în menținerea unei respirații corespunză¬toare, dezvoltarea lor fiind menită să îmbunătățească performanțele fizice, psihologice și calitative ale prestației cântăreților profesioniști și suflătorilor în instrumente. Obiective: Obiectivele antrenamentului mușchilor respiratori au ca scop ameliorarea dispneei, tonifierea musculaturii respiratorii, creșterea eficienței mușchilor respiratori, creșterea volumelor de aer mobilizate, scăderea travaliului ventilator, controlarea și coordonarea ritmului respirator. Metode: Subiecții studiului au fost 9 tineri muzicieni, studenți la Conservator la secțiile de canto și instrumente de suflat, care au efectuat antrenamente cu un dispozitiv threshold (POWERBreathe Inspiratory Muscle Training IMT), cinci zile pe săptămână, de două ori pe zi, timp de 6 săptămâni. Subiecții au efectuat teste spirometrice VC, FVC, FEV1, FEV1/FVC, PEF, FEV6 la fiecare început și sfârșit de ședință, datele colectate au fost prelucrate prin interpretarea rezultatelor funcției pulmonare și a măsurătorilor de debit. Rezultate: Rezultatele obținute la testele spirometrice ne arată diferențe semnificative statistic între testarea inițială (TI) și cea finală (TI). Astfel, la prima ședință, cu dispozitivul reglat la max. 15% PI/PE (presiune inspiratorie – expiratorie), media valorilor VC, FVC, FEV1, PEF, FEV6 (5.72 – 5.84l, l/s) a crescut cu 2%, iar la sfârșitul celei de-a doua ședințe, cu dispozitivul setat la min.40-60% PI/PE, media valorilor funcției pulmonare (5.72 – 6.14l, l/s) a crescut cu 9.8%. Concluzii: Acest experiment poate demonstra că efectul acut al antrenamentului cu un dispozitiv de prag respirator (threshold) are drept consecință o creștere semnificativă a utilizării debitului în timpul cântului, ceea ce duce la un sunet cu o sonoritate acută mai mare și cu mai multă activitate.
Cuvinte cheie: mușchi respiratori, antrenament, capacitate de efort
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă