Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   CA PROFESOARĂ ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR DIN ROMÂNIA, POȚI AVEA UN JOB SECUNDAR? / WOMEN TEACHERS FROM PRE-UNIVERSITY HAVING A SECOND JOB?.

Autori:  HĂISAN PETRONELA LĂCRĂMIOARA, MONEA DAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.66(1).07


Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 71-78

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT.
Ca profesoară în învățământul preuniversitar din România, poți avea un job secundar? Introducere: Deși există unele domenii favorizate de profesorii de gen masculin, predarea este considerată în literatura de specialitate și prin tradiție o meserie feminină. Conform ultimelor studii din România, procentul de femei cadre didactice din preuniversitar a crescut cu 4% în ultimii ani. Obiective: Principala variabilă de interes în acest studiu a fost aceea de a avea un al doilea loc de muncă în rândul profesorilor preuniversitari de gen feminin din România și modul în care acest indicator le afectează viața, în special sănătatea și timpul liber. Metodologie: Colectarea datelor a fost efectuată online utilizând chestionarul de calitatea vieții bazat pe structura European Quality of Life Surveys. Din cele 206 de femei respondente, 78 au declarat că au un al doilea loc de muncă. Rezultate: În urma analizei datelor demografice, vârsta medie a cadrelor didactice incluse în studiul actual a fost de 40,5 ani. 63%, sunt căsătoriți, 20% necăsătoriți și 13% au declarat că sunt divorțați. Starea de sănătate este percepută ca fiind bună de 50% dintre respondenții noștri, majoritatea acestora fiind în categoria de vârstă 20-44 de ani. Majoritatea subiecților (74%) au declarat că au un hobby, deși, din păcate, 35% dintre respondenți nu au confirmat tipul preferat de hobby. Concluzii: Deși au un al doilea loc de muncă, dorința continuă de educație este mare, certificată de faptul că 63 % dintre respondenți urmează cursuri. Doar 14% practică activitate fizică, ceea ce ne face să credem că persoanele care au un al doilea loc de muncă atunci când au puțin timp liber, preferă activități care nu implică efort fizic. Chiar dacă au un al doilea loc de muncă, în ceea ce privește situația financiară, 73% au declarat că veniturile lunare sunt insuficiente fiind nemulțumiți de remunerație.
Cuvinte cheie: profesoare, al doilea loc de muncă, calitatea vieții, sănătate.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă