Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   ÎN SPORT, MOTIVAȚIA SPORTIVILOR POATE FI CHEIA SUCCESULUI / COMPARATIVE STUDY REGARDING MOTIVATION IN SPORTS ORGANIZATIONS.

Autori:  MACRA-OȘORHEAN MARIA-DANIELA, GAVRILĂ IRINA, RADU PAUL OVIDIU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.66(1).06


Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 61-70

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT.
Studiu comparativ privind motivația în cadrul organizațiilor sportive. În sport, motivația sportivilor poate fi cheia succesului. Motivației, ca și concept, i s-a oferit o gamă largă de interpretări, multe dintre acestea fiind dezvoltate din perspectivă managerială ce scoate în evidență o mai bună cunoaștere a mecanismelor de motivare a caracterului uman. Obiective. Identificarea motivelor practicării jocului de baschet de către sportivii cu vârsta cuprinsă între 14-15 ani, dar și scoaterea în evidență a factorilor de performanță motivaționali printr-o comparație a două echipe cu rezultate competiționale diferite. Metode și mijloace. Pentru realizarea acestui studiu s-a utilizat metoda anchetei prin completarea unui chestionar de către jucătorii de baschet a celor două cluburi sportive. Chestionarul cuprinde 24 de întrebări și face referire la cauzele pe care sportivii le găsesc motivatoare pentru a practica jocul de baschet. Rezultate. Rezultatele prezentate arată pentru fiecare categorie în parte nivelul mediu al motivației care stă la baza angrenării în jocul de baschet al fiecărei echipe studiate. La categoria ”amotivare” ambele echipe au un rezultat de 1, astfel se elimină riscul abandonului activității sportive. Privind ”reglarea externă” sportivii de la U-BT au un punctaj mai mare, rezultând astfel o motivație extrinsecă mai mare bazată pe laude sau factori externi. Asupra ”motivației intrinseci” s-a realizat un punctaj mare de către ambele echipe, demonstrând faptul că sportivii practică baschetul în mod voluntar. Concluzii. În concluzie, aceste variații, pot fi justificate datorită vârstei de tranziție în care sportivii se află, jucătorii ajungând să se desprindă de concret și să situeze realul într-un ansamblu de transformări posibile. Acest studiu ilustrează un portret motivațional al unor echipe de juniori angrenate în campionatul național intern.
Cuvinte cheie: management, organizații sportive, motivație, baschet
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă