Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2020  
         
  Articol:   EFECTELE PROGRAMULUI DE ANTRENAMENT CU REZISTENȚĂ PE O PERIOADĂ DE 12 LUNI ASUPRA PERFORMANȚELOR FIZICE LA FEMEILE CU OSTEOPENIE/OSTEOPOROZĂ POSTMENOPAUZĂ: STUDIU-PILOT / EFFECTS OF 12-MONTH RESISTANCE TRAINING ON PHYSICAL FUNCTION IN POSTMENOPAUSAL WOMEN WITH OSTEOPENIA OR OSTEOPOROSIS: A PILOT STUDY.

Autori:  HOLUBIAC IULIAN ȘTEFAN, GROSU VLAD TEODOR.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.65(1).06
Published Online: 2020-06-30
Published Print: 2020-06-30
pp. 55-64

VIEW PDF

FULL PDF

Efectele programului de antrenament cu rezistență pe o perioadă de 12 luni asupra performanțelor fizice la femeile cu osteopenie/osteoporoză postmenopauză: studiu-pilot. Obiectiv. Studiul de față a urmărit să evalueze efectele antrenamentului de rezistență de 12 luni (6 repetări x 70% din 1RM + 6 repetări x 50% din 1RM) asupra performanțelor fizice la femeile cu osteoporoză sau osteopenie postmenopauză. Material și metode: Zece femei cu osteopenie / osteoporoză postmenopauză au fost împărțite într-o grupă experimentală (EX, n = 5) și grupă de control (C, n = 5). Programul de antrenament a inclus exerciții pentru mușchii membrelor superioare și inferioare, cu intensități de 50 - 70% din 1RM pe o perioadă de 12 luni (de două ori pe săptămână, 50 minute sesiunea de antrenament). Performanța fizică a fost evaluată înainte și la sfârșitul studiului, folosind testul de flexie a antebrațului pe brat în 30 de secunde cu o ganteră de 2 kg în mână (arm curl test) și testul de ridicare din așezat în stând în 30 de secunde (chair stand test). Rezultate: La sfârșitul studiului, au fost analizate rezultatele a 10 subiecți. S-a observat o îmbunătățire semnificativă a performanței fizice în cadrul grupei experimentale, în comparație cu grupa de control: testul de flexie a antebrațului pe braț (22.2 ± 0.8 vs. 20.2 ± 0.8, p = 0.014, r = -0.78) și testul de ridicare din așezat în stând (19.8 ± 0.8 vs. 17.6 ± 1.7, p = 0.023, r = -0.72). Concluzie: Programul de exerciții cu rezistență îmbunătățește performanța fizică în rândul femeilor cu osteopenie / osteoporoză postmenopauză.

Cuvinte-cheie: osteoporoză, osteopenie, antrenament de forță, postmenopauză, performanță fizică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă