Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2019  
         
  Articol:   CONTRIBUȚII METODOLOGICE ÎN DOMENIUL PRACTICĂRII ACTIVITĂȚILOR AGREMENTALE MONTANE. STUDIU DE CAZ: SCRAMBLING ÎN TATRA ÎNALTĂ / METHODOLOGICAL CONTRIBUTION IN THE FIELD OF MOUNTAIN LEISURE ACTIVITIES PRACTICING CASE STUDY: SCRAMBLING IN HIGH TATRAS.

Autori:  BÎCA IOAN, ZANCA RAOUL, SCHUSTER EDUARD.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.64(1).09
Published Online: 2019-03-30
Published Print: 2019-03-30
pp. 93-106

VIEW PDF

FULL PDF

Contribuții metodologice în domeniul practicării activităților agrementale montane. Studiu de caz: Scrambling în Tatra Înaltă. Activitățile agrementale montane atrag numeroși participanți, deoarece sunt benefici pentru sănătate, mențin condiția fizică, induc sentimentul de performanți și sunt spectaculoase. Dintre aceste activități, se remarcă scramblingul, care face parte din mountaineering și se practică pe suprafețe cu roci expuse (pereți, creste, hornuri, gullys). Unul dintre arealele care oferă condiții deosebite pentru practicarea scramblingului este High Tatras din Slovacia, unde rocile granitice și gnaisice au creat un microrelief atractiv și favorabil acestei activități. Studiul de față are ca obiectiv efectuarea unor cercetări experimentale metodologice pe traseul Velicka Dolina-Velicky zlab-Gerlachovsky peak-Batizovske zlab-Batizovska Dolina-batizovsle Pleso-Sliezsky Dom privind organizarea activității de scrambling și aplicarea tehnicilor specifice de cățărare în corelație cu factorul geologico-geografic (rocă, microrelief). Subiecții acestui experiment au fost un grup de studenți de la Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (România) specializarea Geografia Turismului, fără experiențe montane anterioare pe terenuri stâncoase.

Cuvinte-cheie: activități agrementale active, scrambling, escaladă, turism montan, Gerlachovsky.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă