Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   INTERACŢIUNEA DINTRE STAREA DE SĂNĂTATE ŞI NIVELUL DE ACTIVITATE FIZICĂ A ELEVILOR DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL ŞCOLAR PREUNIVERSITAR SPANIOL.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Interacţiunea dintre starea de sănătate şi nivelul de activitate fizică a elevilor din învăţământul şcolar preuniversitar spaniol. Scopul acestei cercetări, din domeniul pedagogiei aplicate, este analizarea stării de sănătate, a nivelului de activitate fizică şi a comportamentelor legate de menţinerea sănătatii în rândul elevilor spanioli, din şcoli generale şi liceale. Apreciem relaţia dintre componentul fizic (PCS) şi cel mental (MCS) prin intermediul chestionarului de evaluare a calităţii vieţii (SF-36) şi prin prisma activităţilor fizice moderate şi intense (IPAQ) pentru fiecare categorie de vârstă în parte. Pe parcursul anului şcolar 2008-2009 chestionarele standardizate au fost completate de 3012 elevi (1445 băieţi şi 1521 fete cu vârsta medie de 15,81 ani) din învăţământul şcolar preuniversitar din Granada (Spania). Frecvenţa grupurilor şi cuantumul persoanelor evaluate este reprezentativ în proporţie de 5,64%. Ca o primă concluzie putem afirma, că elevii implicaţi în acest studiu, prezintă o stare de sănătate adecvată şi un nivel mediu-acceptabil de activitate fizică. În urma prelucrării rezultatelor s-a observat că starea de sănătate a copiilor din ciclul doi al şcolii generale este mai bună decât în celelalte cicluri de învăţământ. S-a evidenţiat o tendinţă accentuat descrescătoare a rezultatelor până în anul doi de liceu. Starea de sănătate a băieţilor este semnificativ mai bună decât cea a fetelor. Pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos, a unei stări fizice bune şi controlul unei greutăţi corporale adecvate în procesul de creştere, copiii şi adolescenţii au nevoie zilnic de cel puţin 60 minute de activitate fizică moderată şi/sau intensă.

Cuvinte cheie: component fizic, sănătate mentală, calitatea vieţii, activitate fizică moderată şi intensivă.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă