Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2019  
         
  Articol:   INFLUENȚA UNOR POSTURI ȘI RESPIRAȚII DIN YOGA ASUPRA MOBILITĂȚII LA STUDENŢII UNIVERSITĂȚII BABEŞ-BOLYAI / THE INFLUENCE OF YOGA POSES AND BREATHING ON MOBILITY OF THE BABEŞ-BOLYAI UNIVERSITY STUDENTS.

Autori:  BARBOŞ ION-PETRE, CIOCOI-POP DUMITRU RAREȘ, POP IOAN NELU, GHERŢOIU DAN MIHAI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.64(4).31

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 69-76

VIEW PDF

FULL PDF

Context: Sistemul Hatha-Yoga are ca scop îmbunătățirea capacității pulmonare și mărirea mobilității articulare. Scop: Scopul acestui studiu a fost de a îmbunătății mobilitatea coloanei vertebrale la studenții din anul 1 a unor facultăți, fără profil de educație fizică și sport. În acest studiu au participat un număr de 15 studenți (băieți și fete), de la profilul geografie, anul I a Universității Babeș-Bolay, Cluj-Napoca. Acest studiu și-a propus să evalueze efectele a 12 asane combinate sub numele de Salutul Soarelui (Surya Namaskar) pe o perioada de 7 săptămâni. Subiecţi şi metoda: Un total de 15 de participanți (vârsta medie: 20,5 ani) au fost împărțiți într-un grup de yoga asana (YA) și non-yoga (NY), care practicau doar exerciții de mobilitate din încălzirea de gimnastică practicare în școlile de masă. Participanții au participat la o sesiune de 50 de minute, o dată pe săptămână, timp de 7 săptămâni. Grupul YA a practicat asane de bază cu instrucțiuni specifice de respirație (pranayama), în timp ce grupul NY a practicat exerciții aflate în programa școlară din sistemul preuniversitar. Evaluările au avut loc la început și după 7 săptămâni de exerciții. Analiza statistică: Modificările scorurilor au fost analizate cu testul t. Rezultatele pre-post program au fost comparate pentru toate valorile măsurate. Rezultate: Ambele grupuri au arătat îmbunătățiri semnificative ale mobilității coloanei vertebrale, după de 7 săptămâni. Cu toate acestea, grupa YA a înregistrat valori superioare celei din grupul NY.

Cuvinte cheie: Yoga, asana, pranayama, Surya Namaskara.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă