Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2024  
         
  Articol:   FACTORUL PSIHOLOGIC ESTE UNUL DINTRE CELE MAI PUȚINE EXPLOATATE ASPECTE LEGATE DE FOTBAL / STUDY ON THE PSYCHOLOGICAL FACTOR WITHIN THE MIDDLE SCHOOL FOOTBAL TEAM.

Autori:  SEPTIMIU VASILE ORMENIȘAN, PAUL OVIDIU RADU, DAN MONEA, CRISTIAN-IOAN ȘANTA-MOLDOVAN, CRISTINA IONELA ORMENIȘAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.69(2).11

Received: 2024 May 31; Revised: 2024 August 12; Accepted: 2024 August 14; Available online: 2024 August 30; Available print: 2024 August 30
pp. 45-54

VIEW PDF

FULL PDF

Factorul psihologic este unul dintre cele mai puține exploatate aspecte legate de fotbal. În domeniul sportiv, dezvoltarea capacității de performanță este principalul obiectiv al pregătirii. Menținerea motivației și obținerea performanței stau la baza procesul instructiv-educativ și au o valoare mare ca și rezultat pe plan individual și pe echipă. Ipotezele cercetării. (I1).Se presupune că membrii echipei reprezentative de fotbal au o inteligență emoțională medie/peste medie (scor test =>100) semnificativ diferit de restul elevilor din clasele VII-VIII, deoarece lucrul în echipă și pregătirea psihologică inclusă în pregătire dezvoltă calitățile și proprietățile psihice ale elevilor care joacă fotbal. (I2). Se presupune că există o corelație semnificativă între inteligența emoțională și performanța elevilor la echipa reprezentativă gimnazială de fotbal. Cu cât elevul are o inteligență emoțională mare, cu atât poate să obțină o performanță mai bună. Metodele cercetării În cercetarea de față testarea inițială s-a realizat în cadrul elevilor din clasele VII-VIII și echipa reprezentativă de fotbal (februarie 2024 – mai 2024). Această cercetare s-a realizat în cadrul Școlii Generale ”Sf. Ilie” Toplița. Subiecții cercetării au fost 68 de elevi, 35 de sex feminin si 33 de sex masculin. Pentru efectuarea cercetării s-au utilizat metode cantitative și calitative și am ales următoarele metode: observația, test pentru inteligența emoțională (Roco, 2001), test de performanță (simțul mingii, lovirea mingii cu capul, proba complexă, șut la două porți, joc bilateral), analiza statistică (testul t). Rezultatele cercetării. Nivelul inteligenței emoționale al elevilor este 86 și 81 în echipa reprezentativă de fotbal, sub medie, ceea ce ridică un steag roșu. La nivelul echipei reprezentative de fotbal se constată o puternică conștiință de sine a elevilor. Indicatorul are cel mai mare punctaj, scor 500, la mare distanță de empatia (-180) și foarte mare distanță de aptitudini sociale (-360). După aplicarea programului de pregătire al echipe reprezentative, vedem o creștere semnificativă în nivelul inteligenței emoționale. Testul statistic de corelație și testul t arată o corelație de r=0.86 și o semnificație de p=0.00 între rezultatele testării inițiale și finale. Corelația Pearson arată o legătură puternică între inteligența emoțională și jocul bilateral (r=0.76), însă nu arată o relație semnificativă între inteligența emoțională și celelalte indicatori al performanței. Pentru a confirma dacă valoarea lui r este semnificativă statistic, deci dacă cei doi variabili sunt corelați, s-a calculat valoarea t. Concluzii. Cercetarea de față confirmă faptul că factorul psihologic nu poate lipsi din pregătirea echipelor reprezentative școlare. S-a confirmat că un nivel ridicat de inteligență emoțională îmbunătățește performanța jucătorilor de fotbal, mai ales jocul în echipă crescând coeziunea grupului.

Cuvinte-cheie: fotbal, factor psihologic, performanță, sportivi, echipa școlii
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă