Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2024  
         
  Articol:   INFLUENȚA LECȚIILOR DE EDUCAȚIE FIZICĂ ÎN PREGĂTIREA PRACTICĂ A ELEVILOR PENTRU OBȚINEREA PERMISULUI AUTO. / THE INFLUENCE OF PHYSICAL EDUCATION LESSONS IN THE PRACTICAL PREPARATION OF STUDENTS FOR OBTAINING THE DRIVING LICENCE.

Autori:  MIHAELA BUTNARIU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.69(1).03

Received 2024 March 02; Revised 2024 April 05; Accepted 2024 April 08; Available online 2024 May 10; Available print 2024 May 10.
pp. 43-58

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. Influența lecțiilor de educație fizică în pregătirea practică a elevilor pentru obținerea permisului auto. Acest studiu și-a propus să exploreze influența lecțiilor de educație fizică în pregătirea practică a elevilor pentru obținerea permisului auto. În acest sens, exercițiile folosite în lecțiile de educație fizică, sistematizate și dozate corespunzător, ajută la educarea ambiției, curajului, atenției distributive, calmului, toleranței, perseverenței, gândirii rapide, capacității de anticipare etc. Pentru realizarea scopului lucrării au fost elaborate două chestionare. Primul chestionar, cu 5 întrebări, a fost adresat unui număr de 50 instructori auto. Pentru cuantificarea răspunsurilor, aceștia trebuiau să se raporteze la un număr de 10 elevi și să răspundă numeric la variantele de răspuns ale întrebării, astfel încât suma totală a răspunsurilor să dea 10. Al doilea chestionar, cu 4 întrebări, a fost adresat elevilor care participă la lecțiile de educație fizică. La toate întrebările, răspunsurile oferite trebuiau să cuprindă toate variantele de răspuns, procentual, astfel încât suma totală a răspunsurilor la o întrebare să fie 100%. Chestionarul a fost distribuit unui număr de 50 de elevi care au urmat cursurile școlii de șoferi. După ce au fost analizate cele mai mari procente obținute la răspunsurile elevilor, s-s constatat că rezultatele slabe la susținerea probei practice pentru obținerea permisului auto se datorează unei coordonări motrice deficitare, a faptului că elevii nu sunt capabili să gândească rapid și să găsească soluții în situațiile apărute și în final nu sunt în stare să se descurce în aglomerația din trafic, mai ales atunci când apar și conducători auto care nu respectă regulile de circulație. Analiza răspunsurilor oferite de instructorii auto la întrebările chestionarului, a condus la concluzia că elevii sunt foarte grăbiți și nu au răbdare să asculte întreaga explicație dată de instructor, că au o slabă atenție distributivă și o coordonare redusă a activităților motrice cu cele intelectuale.

Cuvinte-cheie: abilități practice, aptitudini, atenție distributivă, educație fizică, permis auto, pregătire practică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă