Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA DRAMATICA - Ediţia nr.2 din 2013  
         
  Articol:   TEATRUL NOCTURN A LUI BAUDELAIRE: VISE, OBSESII, PROIECTE / LE THÉÂTRE NOCTURNE DE BAUDELAIRE : RÊVES, OBSESSIONS, PROJETS.

Autori:  IOAN POP-CURŞEU.
 
       
         
  Rezumat:   Lucrarea de față demonstrează importanța metaforei în opera lui Baudelaire, în special în Florile răului și Paradisuri artificiale: „pătură a întunericului”. Această „pătură a întunericului” este un mediu unde poetul își proiectează viziunile, visele și fanteziile, întotdeauna în asociere cu principiile și strategiile reprezentației teatrale. Personajele care ocupă această „pătură a întunericului” sunt adesea împrumutate din opere clasice, precum Macbeth. Baudelaire este interest de Lady Macbeth datorită legăturilor ei simbolice cu Noaptea, dar și datorită auto-determinării ei puternice. Principala ipoteză a articolului de față este aceea că Baudelaire ar fi făcut un teatru nocturn, dacă ar fi realizat cel puțin unul dintre marile sale proiecte teatrale, Bețivul, o dramă psihologică revoluționară.

Cuvinte cheie: Baudelaire, „pătură a întunericului”, noapte, teatru, vis, Lagy Macbeth,Bețivul.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă