Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA DRAMATICA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   COCTEAU CINEASTUL: O CONCEPŢIE ARTISTICĂ LA RĂSCRUCEA DINTRE LITERATURĂ ŞI ARTELE VIZUALE / LE CINÉASTE COCTEAU : UNE CONCEPTION ARTISTIQUE AU CARREFOUR DE LA LITTÉRATURE ET DES ARTS VISUELS.

Autori:  IRINA ARMIANU.
 
       
         
  Rezumat:  

Poet şi regizor de film, inspiraţia suprerealistă a lui Cocteau a fost prezentă în poezia sa, în practica artei dramatice, în cinematografia sa. Opera sa este cel mai bun răspuns la întrebarea: cât datorează cinematograful celorlalte arte, mai ales, literaturii? Textul caută să ofere o înţelegere nouă şi interdisciplinară cu privire la legătura profundă dintre film şi literatură, unde cinematograful este o arta cu propria istorie. De asemenea, textul analizează tehnicile cinematografice inspirate de celelalte arte. În ceea ce priveşte textele literare, cinematograful păstrează dimensiunea creaţiei narative, trama şi dezvoltarea personajelor. Ca şi teatrul, foloseşte arta actorului şi cea a scenografului, ca şi dansul, are nevoie de muzică, sunet şi animaţie. Există modalităţi în care cinematogafia, prin efectele speciale, îşi găseşte propriul drum şi oferă mijloace de expresie a intuiţiei poetice, cu referire la care Cocteau este recunoscut ca unul dintre cei mai creativi regizori ai tuturor timpurilor.

Cuvinte cheie: Jean Cocteau, arte vizuale, literatură şi cinema, intuiţie poetică

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă