Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA DRAMATICA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   ABORDĂRI PSIHOLOGICE ŞI PSIHANALITICE. SIMPTOME CINEMATICE - CHEI DE LECTURĂ PSIHANALITICĂ PENTRU ÎNŢELEGEREA NOULUI VAL ROMÂNESC.

Autori:  DORU POP.
 
       
         
  Rezumat:  

În literatura cinematografică, interpretarea psihanalitică a fost larg folosită, permiţând accesul la semnificaţiile latente ale producţiei de film. Autorul utilizează diferiţi termeni-cheie de sorginte psihanalitică, precum traumă, identificare, fetişism, complexul oedipian cu scopul de a oferi câteva clarificări ale „noului val” cinematografic românesc, ca instrument de descifrare a impactului avut asupra spectatorului contemporan. Tratând concepte cum sunt autoritatea sau complexul patern, tânăra generaţie a cinematografiei româneşti este văzută prin prisma simptomatologiei, a somatizării, pe trei niveluri de interpretare posibilă: cinematografie, teme şi relaţia cu spectatorul.

Cuvinte cheie: psihanaliza aplicată la cinematografie, noul val românesc, trauma, comunism, identitate

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă