Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA DRAMATICA - Ediţia nr.2 din 2008  
         
  Articol:   „ACEASTA NU ESTE O SCRIITURĂ...” UN ESEU DESPRE VARIATELE NIVELURI DE DIALOG ÎN COLONIA PENITENCIARĂ DE FRANZ KAFKA.

Autori:  DIANA CHIOREANU.
 
       
         
  Rezumat:  

Colonia Penitenciară ia o poveste aparent simplă, dar dificilă, şi creează un sistem complex de inter-relaţionare la toate nivelurile. Aleg să denumesc aceste relaţii „dialoguri”, din simplul motiv că ambele sunt punţi ingenioase între diferite categorii şi însăşi vehiculele prin intermediul cărora este canalizată o reţea elegantă de ecouri estompate. Aceste hiper-dialoguri mediază subiectul şi forma naratologică, personaj – narator – narat, şi bineînţeles între structură şi textură. Acestea reprezintă, pe scurt, sistemul nervos al întregii ontologii pe care textul o semnifică; nu etichetează niciodată această capsulă ficţională, ci îi subliniază rutele principale sau ascunse. Utilizând o metaforă grafică, aş spune că acestea dezvăluie un model descendent al unei spirale. De ce descendent?

Cuvinte cheie: Kafka, dialog, personaj, narator, narat

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă