Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA DRAMATICA - Ediţia nr.1 din 2011  
         
  Articol:   TEATRALITATEA IMAGINII SACRE: O NOUĂ CHEIE ÎN RELAŢIA DINTRE BISERICĂ-TEATRU / LA THÉÂTRALITÉ DE L’IMAGE SACRÉE: UNE NOUVELLE CLÉ DE LA RELATION ÉGLISE-THÉÂTRE.

Autori:  ȘTEFANA POP-CURȘEU.
 
       
         
  Rezumat:  

Având în vedere faptul că întotdeaua au apărut probleme atunci când au fost puse faţă în faţă poziţia teoretică şi dogmatică a Bisericii creştine, pe de o parte, şi prezenţa Artei teatrului, în toate formele sale, pe de altă parte, lucrarea de faţă încearcă să explice de ce şi în ce mod istoria teatrului european medieval se suprapune peste istoria creştinismului. Propunem ca nouă perspectivă de abordare a acestei mult discutate relaţii analizarea şi teoretizarea teatralităţii imaginilor sacre, care ar putea să explice unul dintre misterele din istoria apariţiei teatrului religios: de ce biserica medievală occidentală a făcut posibilă naşterea teatrului religios, iar sora sa geamană, biserica bizantină, nu a permis acest lucru. Care este natura acestei teatralităţi, ce anume a favorizat sau a inhibat transformarea acesteia în teatru real? Acestea sunt aspectele care vor fi dezbătute în continuare.

Cuvinte cheie: teatralitate, icoane, imagini sacre, teatru religios medieval, Biserica bizantină

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă