Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA DRAMATICA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   PEPE VS. PEACHUM SAU MÂNA FĂRĂ TRECUT.

Autori:  MONICA BOZDOG.
 
       
         
  Rezumat:  

Acest eseu este o vedere de ansamblu asupra asemănării dintre două personaje: Mr. Puiut, Pepe, unul dintre personajele principale din filmul lui Nae Caranfil: Filantropica, şi Mr. Jonathan Jeremiah Peachum, un personaj din Opera de trei parale, de Bertolt Brecht. E o încercare de a aduce la suprafaţă modul universal de a vedea o parte a fiecărei societăţi care e ignorată şi trecută cu vederea: cerşetorii. În ierarhia organizată a lumii cerşetorilor aceste personaje par a fi minţile din spatele cortinei. Ei au moduri similare de a vedea lumea şi emoţiile umane şi valori ca şi caritatea, indiferenţa, moralitatea şi, nu în ultimul rând, banii. Deşi ei fac parte din societăţi diferite şi se află la distanţă de jumătate de secol sunt, surprinzător, foarte asemănători. Lucrarea de faţă e doar începutul pentru o analiză mai profundă.

Cuvinte cheie: Opera de trei parale, Filantropica, Opera cerşetorilor, cerşetori, caritate, indiferenţă, bani, Pepe, Peachum, Nae Caranfil, Bertolt Brecht.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă