Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA DRAMATICA - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   CITIND TEATRUL PRIN OGLINDA PICTURII: CRITICA DE ARTĂ A LUI BAUDELAIRE / LIRE LE THÉÂTRE AU MIROIR DE LA PEINTURE : LA CRITIQUE D’ART DE BAUDELAIRE.

Autori:  IOAN POP-CURŞEU.
 
       
         
  Rezumat:  

Articolul încearcă să evidenţieze legătura dintre teatru şi pictură în gândirea estetică a lui Baudelaire. Potrivit lui, interpretarea acestor două arte poate fi făcută numai prin intermediul schimbului perpetuu de valori şi analogii. Prima secţiune construieşte o reflecţie asupra „teatralităţii” picturale, aşa cum poate fi ea descoperită în Saloanele şi studiile critice ale autorului. Cea de-a doua parte discută criteriile axiologice inerente judecăţilor baudelairiene: deseori criticul descrie picturile frumoase ca pe nişte piese bune, pe cele urîte ca piese proaste, iar pe pictorul aflat în faţa pânzei sale ca pe un actor pe scenă. În final, a treia secţiune ia în considerare două elemente care permit transferul simbolic între tablouri şi teatru: decorul şi portretul (sau personajul). Textul se încheie cu cîteva paragrafe despre fotografie, o industrie periculoasă care ameninţă atât teatrul cât şi pictura.

Cuvinte cheie: Baudelaire, teatralitate, pictură dramatică, fotografie, critică de artă

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă