Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA CHEMIA - Ediţia nr.2 din 2015  
         
  Articol:   FATTY ACIDS DETERMINATION IN TROUT PLASMA AND MEAT BY GC-MS.

Autori:  PAULA PODEA, ANDREEA IORDACHE, MONICA CULEA.
 
       
         
  Rezumat:   The aim of this study was to develop a simple and reliable GC-MS method to compare the fatty acids in trout plasma and meat. The lipids were extracted from 0.5 mL of plasma and 1 g of meat using chloroform: methanol 1:2 (v:v) and then derivatized into fatty acids methyl esters (FAMEs) by esterification with methanol: acetyl chloride 4:1 (v:v). For FAMEs quantitation, undecaenoic acid (C11:1) was used as internal standard. High proportions of unsaturated fatty acids (UFAs) were found both in plasma and in meat samples. The highest proportion of UFAs in meat samples (53%) was represented by the ω-3 fatty acids.

Keywords: DHA, EPA, essential fatty acids, FAME, GC-MS, SFA, UFA.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă