Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA CHEMIA - Ediţia nr.1 din 2017  
         
  Articol:   FREEZE-DRYING KINETICS APPROACH OF SOLUBLE COFFEE. MASS TRANSFER PARAMETERS ESTIMATION.

Autori:  ADINA GHIRIȘAN, SIMION DRĂGAN, VASILE MICLĂUŞ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: http://dx.doi.org/10.24193/subbchem.2017.1.01

Published Online: 2017-03-17
Published Print: 2017-03-31

VIEW PDF: FREEZE-DRYING KINETICS APPROACH OF SOLUBLE COFFEE. MASS TRANSFER PARAMETERS ESTIMATION

The present paper presents the freeze-drying kinetics of soluble coffee in order to determine the mass transfer parameters. Several semi-theoretical and empirical models were used to find the best fit to the experimental data. The applied models were compared using the coefficient of determination (R2), the mean relative percent error (P), the root mean square error (RMSE) and the reduced chi-square (X2). The Midilli model was found to fit better to the experimental freeze-drying data comparative to other models. The Fick’s second law was employed to determine the effective diffusion coefficient (Deff).

Keywords: coffee, freeze-drying, moisture ration, drying rate, Fick’s diffusion model, effective diffusion coefficient.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă