Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.2 din 2015  
         
  Articol:   PRACTICI DE STERILIZARE FORȚATĂ A FEMEILOR DE ETNIE ROMĂ ÎN SLOVACIA. O ANALIZĂ ETICĂ.

Autori:  MARIA ALUAȘ.
 
       
         
  Rezumat:  Practici de sterilizare forțată a femeilor de etnie romă în Slovacia. O analiză etică. Acest articol prezintă câteva considerații etice referitoare la practica de sterilizare forțată a femeilor de etnie romă în unele țări din Europa de Est (cazul Slovaciei). Aceste practici sunt efectuate de zeci de ani în anumite țări, Slovacia fiind primul caz judecat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Franța. Gândindu-ne la aceste fapte ne dăm seama că ne confruntăm cu riscuri imense pentru pacienți și nu numai pentru cei de etnie romă, ci pentru noi toți. Pacienții merg la medici în considerentul profesiei lor, pentru că sunt bolnavi și au nevoie de ajutor. Ei nu merg la medici, din cauza opiniei personale a acestora cu privire la ceva, iar dacă medicii nu acționează pentru binele pacienților, aceștia își vor pierde încrederea și le va fi frică să meargă la spital. Astăzi vorbim despre persoane de etnie romă, dar cine știe ce fel de criterii de discriminare vor fi mâine, sau în câțiva ani? Avem nevoie de medici care să-și exercite profesia, în mod corespunzător, și care să cunoască foarte bine natura profesiei lor și a limitelor acesteia. Acesta este mesajul de reținut din acest caz.

Cuvinte cheie: practici de sterilizare forțată, femei de etnie romă, principii bioetice, aspecte legale, consimțământ informat.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă