Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   INUTILITATEA TRATAMENTULUI MEDICAL LA FINALUL VIEŢII.

Autori:  ANDRADA PÂRVU, STEFANA MOISA, RODICA GRAMMA, ANGELA ENACHE, SILVIA DUMITRAS, GABRIEL ROMAN, CHIRIȚĂ RADU, BEATRICE IOAN.
 
       
         
  Rezumat:  Inutilitatea medicală este un concept vechi folosit pentru a descrie un tratament care nu aduce niciun beneficiu pacientului. Definiţia inutilităţii ar trebui să includă şi scopul tratamentului care poate fi o sursă de dileme etice deoarece scopul pacientului ori al familiei poate să difere de cel al medicului. Lucrarea prezintă controverse legate de definirea inutilităţii medicale din diferite puncte de vedere (viziunea susţinătorilor calităţii vieţii versus cea a susţinătorilor sanctităţii vieţii) şi componentele calitative şi cantitative ale inutilităţii. Conceptul de inutilitate medicală diferă de raţionalizarea resurselor medicale şi nu ar trebui să reprezinte un argument al medicilor pentru a contracara familia pacientului. Dilemele etice apar când pacientul nu e conştient ori competent şi trebuie luată o decizie medicală iar doctorul şi familia au păreri diferite despre utilitatea intervenţiilor medicale. Terapeutul nu ar trebui să prescrie un tratament inutil chiar dacă pacientul sau familia insistă sperând că astfel pacientul se va însănătoşi. Pentru a rezolva dilemele în luarea deciziilor, este importantă respectarea valorilor şi credinţelor pacientului şi explicarea limitării capacităţilor ştiinţei medicale. Disputele inutile sunt mai uşor de prevenit decât de rezolvat, iar un punct esenţial este folosirea comunicării sincere şi empatice cu pacienţii şi familiile lor.

Cuvinte cheie: Inutilitate medicală, Decizii medicale privitoare la sfârşitul vieţii, Calitatea vieţii, Sacralitatea vieţii

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă