Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.2 din 2011  
         
  Articol:   PRINCIPIUL PRECAUŢIEI: CONTEXTUL ISTORIC ŞI CONCEPTUAL / THE PRECAUTIONARY PRINCIPLE: HISTORICAL AND CONCEPTUAL BACKGROUND.

Autori:  BARBARA OSIMANI.
 
       
         
  Rezumat:  Deciziile farmaceutice sunt afectate de diverse forme ale incertitidinii, care au mize mari în joc, dar totodată şi de complexitatea procedurilor epistemologice de care e nevoie în a oferi informaţiile necesare. Principiul precauţiunii aplicat la deciziile farmaceutice, prin noţiunea de „suspiciune bine fondată” ia în considerare o fel special al acestor incertitudini: incertitudinea cu privire la conexiunea cauzală între reacţiile adverse observate şi medicamentele suspecte. Introducerea principiului precauţiei a însemnat trecerea de la un sistem juridic bazat pe evitarea pericolului - unde cauzalitatea trebuie să fie certă înainte ca orice contra-acţiune să fie permisă/executată - la un sistem de prevenire a riscurilor, în care ipoteza legăturii de cauzalitate poate fi la fel de slab susţinută de dovada ca prejudiciul aşteptat este mare. În acest sens, noţiunea de suspiciune fondată este echivalentă cu cea de „ipoteză a legăturii cauzale” şi se măsoară probabilistic. Astfel, avem în principiu, două probabilităţi: una ataşată ipotezei că este nevoie de o legătură de cauzală între prejudiciul aşteptat şi medicament; cealaltă măsoară aşteptarea că prejudiciul obscurează, într-adevăr, (eventual în funcţie de incidenţă sa în „populaţie”). Cea mai mare este prima, cea mai sigură este legătura dintre prejudiciu şi medicament, însă cu cât aceasta este mai mare cu atât mai mare este răul de aşteptat.

Cuvinte cheie: principiul precauţiunii, analiza riscului, aversiunea riscului, cauzalitate, reglementare farmaceutică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă