Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1-2 din 2019  
         
  Articol:   INFERTILITATEA CA PROVOCARE ACTUALĂ. O PERSPECTIVĂ MORALĂ / INFERTILITY AS A CURRENT CHALLENGE. MORAL AND ETHICAL APPROACH.

Autori:  BOGDAN-VIOREL GABOR.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbbioethica.2019.06
Published Online: 2020-03-30
Published Print: 2020-03-30
pp. 69-80
FULL PDF

Infertilitatea ca provocare actuală. O perspectivă morală. Infertilitatea, chiar dacă nu este o problemă nouă, este actuală datorită provocărilor și implicațiilor care le ridică tehnica medicală de concepție. Din punct de vedere moral și etic, implicațiile devin cu atât mai mari cu cât tehnicile de intervenție asupra procesului concepției sunt mai diversificate și mai deviante de la procesul natural. Fertilizarea in vitro (FIV), fertilizarea in vivo, mamă surogat, criogenizarea embrionilor, diagnosticare prenatală, etc., toate aceste noi tehnici medicale și concepte ridică numeroase aspecte etice și morale pentru creștini. Metodele de fertilizare devin tot mai nenaturale, iar acest lucru ridică probleme serioase legate de ființa umană și valoarea vieții. Ceea ce este posibil tehnic nu înseamnă că este corect din punct de vedere etic. Chiar dacă procrearea este unul dintre scopurile căsătoriei, aceasta nu înseamnă că este unicul scop. Soții pot să își desăvârșească legătura dragostei chiar și în cazul în care nu pot avea copii. Legat de problema infertilității, se ridică câteva întrebări. Dorința de a avea copii mă îndreptățește să apelez la tehnicile medicale sau trebuie să accept realitatea? Care este poziția oficială a Bisericii despre această problemă? Care este cea mai potrivită metodă de a umple golul și lipsa copiilor din viața unei familii? Fiecare familie are particularitățile ei, iar în fiecare caz trebuie să se țină cont de aspectele pozitive și negative ale utilizării metodelor moderne de concepție. În această problemă este indicat să se implice deopotrivă preoți, teologi, medici, psihologi, apropiați, pentru a explica celor aflați în dificultatea de a avea un copil, care sunt riscurile și implicațiile utilizării metodelor moderne.

Cuvinte cheie: infertilitate, fertilizare in vitro, adopție, morală creștină, bioetică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă