Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1-2 din 2019  
         
  Articol:   IMPACTUL NUTRIȚIEI DEFICITARE ÎN STUDENȚIE ASUPRA SĂNĂTĂȚII ADULTULUI – O PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ / CONSEQUENCES OF UNIVERSITY STUDENT’S INADEQUATE NUTRITION ON PHYSICAL AND PSYCHOLOGICAL WELL-BEING DURING ADULTHOOD: A PUBLIC HEALTH CONCERN.

Autori:  LAVINIA-MARIA POP, MAGDALENA IORGA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbbioethica.2019.04
Published Online: 2020-03-30
Published Print: 2020-03-30
pp. 41-56
FULL PDF

Impactul nutriției deficitare în studenție asupra sănătății adultului – o problemă de sănătate publică. O alimentație echilibrată este importantă pentru dezvoltarea și menținerea unei sănătăți fizice și psihice pe tot parcursul vieții, cât mai ales în perioada studenției. Comportamentul alimentar suferă modificări în tranziția aceasta de la perioada de adolescență la vârsta adultă tânără, modificări ce pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării unor boli sau tulburări alimentare mai târziu în viață. Lucrarea de fată își propune să analizeze principalii factori sociali și psihologici ce influențează obiceiurile alimentare în rândul studenților (precum: gustul alimentelor, timpul, stresul, activitatea fizică, bugetul, accesibilitatea alimentelor sănătoase, atitudini nutriționale, influențele sociale, genul feminin, consumul de cafea, alcool, tutun, stresul aculturativ și religia), ce riscuri nutriționale presupun aceste etape de dezvoltare, precum și contribuția sănătății publice în prevenirea și tratamentul tulburărilor alimentare. În concluzie, tranziția într-un alt mediu de viață este de natură să modifice comportamentele alimentare ce se vor menține și la vârsta adultă. Astfel, sunt necesare programe de prevenție a luptei contra obiceiurilor alimentare nesănătoase în rândul studenților, cu scopul de a preîntâmpina o prevalență tot mai mare a excesului de greutate și a obezității mai târziu în viață.

Cuvinte cheie: student, comportament alimentar, vârsta adultă, nutriție, tranziție, sănătate publică, tulburări alimentare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă