Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1-2 din 2019  
         
  Articol:   RELAȚIA PROFESIONALĂ DINTRE MEDICUL DENTIST ȘI PACIENT / THE PROFESSIONAL RELATIONSHIP BETWEEN THE DENTAL PHYSICIAN AND THE PATIENT.

Autori:  SORIN HOSTIUC.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbbioethica.2019.01
Published Online: 2020-03-30
Published Print: 2020-03-30
pp. 11-18
FULL PDF

Relația profesională dintre medicul dentist și pacient. Relația medic-pacient este una dintre interacțiunile profesionale esențiale ale medicilor, stând la baza eticii medicale contemporane, majoritatea dilemelor de etică clinică fiind centrate de aceasta. Relația medic-pacient poate fi analizată din patru perspective fundamentale: legală, socială, psihologică și morală. În literatura de specialitate sunt descrise numeroase modele de relație medic-pacient care sunt bazate, în grade variabile, pe principii legale, psihologice, sociologice și morale ce vor fi sumarizate aici, cele mai cunoscute fiind cele dezvoltate de Szasz și Hollander, Roter și Hall, Ben-Sira, Thomasma, Mead și Bower și mai ales Emanuel, ale cărui modele sunt considerate de mulți autori drept modelele standard și sunt predate ca atare studenților mediciniști și rezidenților din multe țări (inclusiv România).Medicina dentară are o serie de particularități care fac absolut necesară utilizarea, cel puțin în unele circumstanțe, a unor modele adiționale, care vor fi prezentate succint în acest review nesistematizat al literaturii de specialitate. Vom începe această analiză cu o scurtă discuție despre profesionalism în contextul relației medic dentist-pacient, după care vom analiza cele mai citate modele de relație, respectiv cele dezvoltate de Ozar, Coleman și Burton, Friedman și Bedos.

Cuvinte cheie: relația medic dentist-pacient, Ozar, profesionalism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă