Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1-2 din 2018  
         
  Articol:   RESPONSABILITATEA MORALĂ A TRUPULUI, ÎN ZILELE NOASTRE. REFLECȚII TEOLOGICE / MORAL RESPONSABILITY ON BODY, NOWDAYS. THEOLOGICAL REFLECTIONS.

Autori:  GABRIEL NOJE.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbbioethica.2018.03

Published Online: 2018-12-30
Published Print: 2018-12-30
pp. 47-61
VIEW PDF: FULL PDF

Responsabilitatea morală a trupului, în zilele noastre. Reflecții teologice. Scopul acestui studiu este să prezinte principiile pe care se fundamentează responsabilitatea morală față de trup din perspectivă teologică răsăriteană. Este subliniată ideea că omul este responsabil față de lucrările mântuitoare ale fiecărei Persoane divine manifestate asupra vieții acestuia și în special asupra trupului acestuia. Sunt trecute apoi în revistă mai multe modalități în care această responsabilitate poate fi împlinită. Principiile morale care ghidează responsabilitatea omului în raport cu trupul său sunt: puritatea morală, dobândirea sfințeniei și posibilitatea acestuia de a fi îndumnezeit. Aceste principii textul încearcă să le scoată în evidență în scopul de a contrabalansa principiile permisive și, unilateral, hedoniste, ce denaturează responsabilitatea contemporană față de trup. Chiar dacă nu fac referire în mod direct, principiile teologice morale au aplicabilitate și în sfera Bioeticii, întrucât sugerează că menirea trupului nu este aceea de a fi supus unor alterări cu orice preț a formei sale biologice, ci menirea vizează transfigurarea spirituală a lui, prin acțiunea harului divin.

Cuvinte cheie: responsabilitate, trup, individ, post-duty society, postmodernitate, Sfânta Treime, Persoane Treimice, viața spirituală, sfințenie, îndumnezeire
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă