Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1-2 din 2017  
         
  Articol:   VALIDITATEA ȘI STRUCTURA FACTORULUI DE PUTEREA A MOTIVĂRII LA STUDENȚII LA MEDICINĂ – CHESTIONAR REVIZUIT – ANALIZA FACTORIALĂ EXPLORATORIE LA STUDENȚII ROMÂNI / THE VALIDITY AND FACTOR STRUCTURE OF STRENGTH OF MOTIVATION FOR MEDICAL STUDENTS – REVISED QUESTIONNAIRE – EXPLORATORY FACTOR ANALYSIS ON ROMANIAN STUDENT.

Autori:  CORINA DONDAȘ, MAGDALENA IORGA, CRISTINA ZUGUN-ELOAE, BEATRICE-GABRIELA IOAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: https://doi.org/10.24193/subbbioethica.2017.06

Published Online: 2017-12-25
Published Print: 2017-12-25

FULL PDF

Validitatea și structura factorului de puterea a motivării la studenții la medicină – Chestionar revizuit – analiza factorială exploratorie la studenții români. Instrumentele ce au ca scop măsurarea nivelului de intensitate al motivației studenților mediciniști încearcă să determine modul în care studenții încep și apoi își continuă parcursul academic în domeniul medical. Intensitatea motivației studenților mediciniști a fost definită ca reprezentând disponibilitatea studenților de a începe și de a continua pregătirea în domeniul medical indiferent de obstacolele întâmpinate, dezamăgiri, sacrificii sau ghinioane. Obiectiv: Validarea versiunii revizuite a Chestionarului de Intensitate a Motivației Studenților Mediciniști (SMMS) și explorarea relației acestuia cu o serie de variabile legate de acest concept. Metode: Pentru a verifica structura factorială a SMMS-R (Kusurkar et al., 2011) a fost folosită analiza factorială exploratorie pe un eșantion format din 601 studenți mediciniști ce erau înscriși în cei șase ani de studii. Ca metodă de extragere a factorilor a fost folosită analiza componentelor principale (Principal components analysis) și ca metodă de rotație a factorilor s-au folosit atât VARIMAX cât și Direct Oblimin dar a fost reținută soluția în care s-a folosit metoda VARMAX deoarece rezultatele din ambele soluții erau similare. Rezultate: Chestionarul SMMS-R reprezintă o unealtă de evaluare bună și de încredere cu o consistență internă bună (alpha Chronbach = 0.797) ce poate măsura nivelul de motivație al studenților mediciniști. Scorurile obținute de către participanții noștri denotă un nivel ridicat al motivației atât pentru scorul total obținut cu ajutorul acestui chestionar cât și pentru scorurile celor trei subscale ale instrumentului. Nu s-au găsit corelații seminificative statistic cu scorul total obținut la Scala Nivelului de Stres Perceput (Perceived Stress Scale - 10, Cohen & Williamson, 1988) însă a fost evidențiată o corelație negativă (r = -.095, p = .020) cu scorul total obținut la Inventarul de Depresie (Beck Depression Inventory, Beck et al, 1961). Concluzie: Chestionarul SMMS-R este o măsură validă ce poate fi folosită cu studenții mediciniști însă se recomandă ca acest instrument să fie folosit numai în scop de cercetare sau pentru evaluarea studenților mediciniști după ce aceștia au fost admiși deja la studii în domeniul medical.

Cuvinte cheie: intensitatea motivației, validare, analiză exploratorie, pregătire medicală
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă