Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1-2 din 2017  
         
  Articol:   AUTO-PERCEPȚIA PACIENȚILOR, ATITUDINILE ȘI CONȘTIINȚA CU PRIVIRE LA FACTORII DE RISC ÎN SĂNĂTATE (JUDECATA RISCURILOR ÎN PERCEPȚIA PACIENȚILOR) / PATIENTS’ SELF-PERCEPTION, ATTITUDES AND AWARENESS OF HEALTH RISK FACTORS (PATIENTS’ JUDGMENT OF RISKS).

Autori:  VALERIA LAZA, MARIA MUSTATA, MARIANA CONSTANTINIUC.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: https://doi.org/10.24193/subbbioethica.2017.02

Published Online: 2017-12-25
Published Print: 2017-12-25

FULL PDF

Auto-percepția pacienților, atitudinile și conștiința cu privire la factorii de risc în sănătate (judecata riscurilor în percepția pacienților). Construirea percepției asupra riscului este importantă, deoarece percepția are o mare inerție și formează atitudinile și comportamentul uman. Oamenii bolnavi sunt mai mult vulnerabili decât oamenii sănătoși, coping-ul și strategiile de reziliență fiind periclitate de factorii emoționali. Metode. Un chestionar anonim care conține elemente despre motivul / motivele internării la spital, diagnosticul la internare și întrebări cu opțiuni posibile de răspunsuri încearcă să detecteze percepția pacienților asupra sănătății lor, fiind utilizată conștientizarea factorilor de risc care condiționează starea de sănătate la 200 de pacienți internați în trei clinici: Boli Infecțioase, Medicina muncii și Clinică medicală. Rezultate. Structura demografică și socio-economică a pacienților diferă de o clinică la alta. Printre primele trei surse de informații frecvent accesate, internetul este pe ultimul loc când vine vorba de încredere. Cei mai de încredere sunt doctorii, apoi televiziunea și prietenii, încrederea cea mai redusă o au în radio, reviste și internet. Atitudinile pacienților și conștientizarea factorilor de risc pentru sănătate reflectă cunoștințele lor, fiind evidentă o discrepanță între atitudini și comportament. Rezultatele percepției la pacienți sunt similare cu cele ale persoanelor sănătoase, dar în termeni de percepție a riscului de boală, pacienții sunt influențați de nivelul de educație, de cel socio-economic, și de factorii motivaționali, fapt ce duce la o subestimare a riscului. Concluzii. Educația pacienților cu privire la sănătate în spitale este importantă, dar România zilelor noastre se confruntă cu o lipsă severă de personal medical, este nevoie de cercetare atentă pentru a înțelege mai bine factorii care stau la baza percepției riscului de boală.

Cuvinte-cheie: percepția riscului, pericol, atitudini, comportamentul pacienților, mediu
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă