Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1-2 din 2016  
         
  Articol:   CONCEPTE BIOETICE RELATIVE LA TRANSPLANTUL CU CELULE STEM ÎN CONTEXTUL RELIGIOS ȘI SOCIO-CULTURAL.

Autori:  ALCIONA SASU, MIRCEA ONEL, CRISTINA GHIB-PARA, FLORIN TRANDAFIR VASILONI, ANTOANELA NAAJI, CORALIA COTORACI.
 
       
         
  Rezumat:  Concepte bioetice relative la transplantul cu celule stem în contextul religios și socio-cultural. Medicina translațională este o disciplină modernă care își propune să creeze o punte de legătură între cercetarea experimentală, cercetarea clinică și implementarea tuturor acestor date științifice în practica clinică. Medicina translațională presupune, de asemenea, aspecte juridice și socio-culturale care pot avea rol decisiv în rezultatul acestui proces. În transplantul de celule stem hematopoietice (HSCT), cercetarea evidențează conceptul de celule stem, actualizat continuu, necesare în ameliorarea clinică a alo- și autogefelor de celule stem hematopoietice. Între datele experimentale și practica clinică în sine, pot exista lacune, uneori legate de capacitatea de a obține rezultate viabile și utile prin cercetare sau privind abordarea unei medicini care nu este suficient centrată pe pacient. Acest ultim obstacol a fost studiat de autori. Obiectivul principal al lucrării a fost de a stabili dacă convingerile religioase ale pacientului poate influența alegerea pentru terapia cu celule stem. Lucrarea a prezentat patru cazuri de pacienti de la Clinica de Hematologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Rezultatele au aratat ca pacientii au avut un rol crucial în selectarea terapiei HSCT. Doi pacienți au suferit HSCT; unul dintre ei a refuzat alogrefa din considerente religioase. Una dintre cele mai frecvente motive invocate de către pacienți este refuzul sângelui și a produselor sanguine bazat pe motive sociale, culturale și religioase.

Cuvinte-cheie: bioetică, transplant de celule stem hematopoietice (HSCT), transfuzii de sânge, alo-grefare, auto-grefare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă