Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1-2 din 2014  
         
  Articol:   VALORI ETICE ȘI RELIGIOASE ÎN SEXUALITATEA ADOLESCENTINĂ / ETHICS AND RELIGIOUS VALUES IN ADOLESCENTS SEXUALITY.

Autori:  VALERIA LAZA, DANIELA SOITUZU.
 
       
         
  Rezumat:  Sexualitatea adolescentină este un aspect vital în viața adolescenților. Tinerii sunt văzuți adesea ca fiind înnebuniți după sex, indivizi conduși de hormoni, care doresc să simtă independența adultului, dar fără responsabilitățile acestuia. Ultimele câteva decade au fost marcate de o rată crescută a comportamentelor sexuale cu risc la adolescenți, ceea ce duce la consecințe care, adesea le schimbă viața. Scopul principal al studiului nostru este de a evalua eficiența unor programe educaționale pe teme de sexualitate. In studiul efectuat, aproape jumătate dintre adolescenți și-au început activitatea sexuală între 15 și 17 ani, iar unii chiar mai devreme. Acest grup de vârstă este caracterizat de iresponsabilitate și neglijare a riscului. Responsabilitatea asumată în cazul unei sarcini nedorite este foarte redusă. Valorile morale, etice și religioase s-au modificat în urma programului educațional desfășurat în școlile investigate. Adolescenții au devenit mai conștienți de faptul că dragostea este mai importantă decât sexul, fidelitatea fiind foarte bine apreciată; relațiile sexuale fără dragoste sunt condamnate și valorile morale sunt apreciate mai mult. Prin acest studiu, am încercat să conștientizăm tinerii că implicarea sexuală la vârste tinere aduce cu sine o responsabilitatea sumată și că ei trebuie să fie pregătiți pentru consecințe, dorite sau nu. Întoarcerea spre valorile creștine și întărirea principiilor pe care biserica le propovăduiește, par a fi soluții de „însănătoșire” a unei societăți aflate într-o reală criză morală, în vremuri în care principii și valori ancestrale sunt inversate sau pervertite.

Cuvinte-cheie: etică, adolescenți, sexualitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă