Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1-2 din 2014  
         
  Articol:   CORECT ŞI INCORECT IN PRACTICA CURENTĂ A TRANSPLANTULUI DE ORGANE. PERSPECTIVE TEOLOGICE CU PRIVIRE LA UN FENOMEN MEDICAL CU IMPLICAŢII BIOETICE / RIGHT AND WRONG IN THE CURRENT PRACTICE OF TRANSPLANTATION. SOME THEOLOGICAL PERSPECTIVES ON A PHENOMENON WHITH BIOETHICAL IMPLICATIONS.

Autori:  IULIU-MARIUS MORARIU.
 
       
         
  Rezumat:  În acest articol, autorul analizează, pe baza literaturii românești și străine consultate, implicațiile teologice ale transplantului de organe. Sunt prezentate aici, aspecte privitoare la sfințenia vieții, la moarte, demnitatea umană și organele umane și utilitate lor, des întâlnite în discuții de acest fel. De asemenea, dat fiind faptul că nu există o opinie unanimă a Bisericilor Ortodoxe în raport cu transplantul de organe, autorul prezintă cele mai importante puncte de vedere cu privire la acest subiect, analizând cu precădere opiniile unora dintre cei mai importanți teologi români și străini, care au tratat acest subiect (precum John Breck, Georgios Mantzaridis, Jean-Claude Larchet, Herman Tristam Engehardt, Ioan Marian Croitoru, Arhiepiscopul rineu Pop, Sebastian Moldovan, Ioan Ică jr. sau Ştefan Iloaie). Concluzia la care se ajunge în urma acestei cercetări este că, Biserica Ortodoxă acceptă transplantul de organe, în condițiile în care practica medicală respectă principiile morale. 

Cuvinte cheie: sfințenia vieții, demnitate umană, trafic de organe, Biserica Ortodoxă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă