Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE BIOETICĂ EDIŢIA a V-a SOVATA 2009 RAPORT.

Autori:  MIRCEA GELU BUTA.
 
       
         
  Rezumat:  Să gândim etic”, a fost mesajul cu care organizatorii i-au întâmpinat în acest an pe participanţi la cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Bioetică de la Sovata. Organizată sub egida Colegiului Medicilor din România şi avându-i ca preşedinţi pe Prof. Dr. Vasile Astărăstoaie, Prof. Dr. Adrian Streinul-Cercel şi Prof. Dr. Şerban Marinescu, conferinţa şi-a propus dezbaterea următoarelor teme:
1. Principii etice în protejarea populaţiilor vulnerabile. Protecţia drepturilor persoanelor infectate HIV-SIDA.
2. Dileme etice în îngrijirea pacientului terminal.

Referitor la prima temă s-a concluzionat că echipele confruntate cu îngrijirea copiilor infectaţi HIV (sindr. imunodeficienţei umane) sunt expuse zilnic cu dileme etice, mai ales în problemele secretului profesional, confidenţialităţii relaţiei medicale şi împărţirea informaţiei atât cu copilul şi familia sa, cât şi în relaţie cu ceilalţi profesionişti şi îngrijitori. Este vorba de o boală stigmatizantă, din cauza profilului pacienţilor consideraţi „cu risc” (homosexuali, toxicomani, parteneri multiplii, prostituţie etc.)
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă