Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1 din 2008  
         
  Articol:   DEMNITATEA PERSOANEI UMANE, DEZVOLTARE TEHNOLOGICĂ ŞI DEZBATERE BIOETICĂ (TRADUCERE: MARIA ALUAŞ, LAURIAN RUS).

Autori:  ADRIANO PESSINA.
 
       
         
  Rezumat:  În această lucrare îmi propun obiectivul de a scoate în evidenţă câteva teme care sunt baza multor probleme concrete (fecundarea extracorporală, manipularea genetică, cercetările asupra celulelor staminale de la adulţi sau de la embrioni, transplante, eugenetica şi eutanasia) cu care bioetica s-a confruntat în aceşti ani. După cum se cunoaşte, bioetica se naşte din convingerea că e nevoie să se cumuleze distanţa care există între dezvoltarea tehnoştiinţelor şi cunoştinţele etice ale omului occidental contemporan. Dacă se doreşte se va conduce cu conştiinţă procesul de dominaţie pe care omul îl are asupra realităţii, graţie acestor noi instrumente, practici şi cunoştinţe, de care dispune, sau se va aprofunda însemnătatea categoriilor cu care fiecare a guvernat până acum, propria dezvoltare culturală, socială şi economică. Noţiunea de tehnoştiinţă descrie raportul circular care se instaurează, din epoca modernă, între dezvoltarea ştiinţelor şi dezvoltarea tenologiei, la rândul lor, fructul ulterioarelor forme de cunoştinţe ştiinţifice. Ştiinţa modernă, chiar şi atunci când vrea să fie ştiinţă descriptivă, are nevoie de instrumente tehnologice şi trebuie să modifice realitatea pentru a cuprinde acţiunile.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă